Шок! Козунакът стигна 150 лева за килограм. Бил истински…

България отблизо

Цената на козунака в търговската мрежа варира от 2 до 150 лв.

За последния месец повишение на цените се наблюдава при яйцата, захарта и маслото. Брашното е поевтиняло със 7 ст., а олиото – с 0,19 лв. С колко повече ще ни струва козунакът тази година зависи от количеството и качеството на продуктите.

„Козунаците, които се продават в търговската мрежа, нещо е спестено в тях – дали няма яйца, дали са жълти, защото са боядисани, дали са направени миналия месец в Полша. Ако хората налетят на най-евтините възможни козунаци, то не очаквайте в тях да има яйца“, предупреждава пред bTV Сергей Иванов от „Активни потребители“.

А за да си го приготвим у дома, продуктите ни струват точно 17 лева.

По-високата цена на козунаците не отказва купувачите, казват още от „Активни потребители“.

Стремежа за по-високо качество на по-ниска цена прави и търговците, и купувачите по-изобретателни – домашни козунаци се продават в интернет. Цената на килограм е около 20 – 25 лв. Стандартен козунак около 450 грама – 9 лв.

 

„Ще призова гражданите да внимават от къде и какво купуват. Частно лице няма право да произвежда и да търгува с храни съгласно българското законодателство. Козунакът при крайния клиент, търгуван със средство от разстояние. Самата храна трябва да бъде опакована, етикетирана.

Трябва да има срок на годност, трябва да има партиден номер“, напомня д-р Кремена Стоева, главен експерт Дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *