Янките отново ГУБЯТ: Владимир Путин ИЗГОНИ САЩ и от Африка!

Свят

Синът на бившия либийски ръководител Муамар Кадафи, Сейф ал-Ислам се е обърнал към руския лидер Владимир Путин с молба да му помогне да стане президент на Либия, съобщава Bloomberg, цитиран от blitz.bg.

Журналисти от изданието твърдят, че в началото на декември, представител на Сейф ал Ислам Кадафи, се е срещнал руския зам.-външен министър Михаил Богданов, на когото предал писмо до Путин. След срещата Богданов заявил, че синът на Кадафи трябва да бъде част от политическия процес в Либия.

В посланието си до руския лидер, синът на Кадафи изложил своите виждания за ситуацията в страната и помолил за политическа подкрепа. Според Bloomberg, Сейф ал Ислам може да участва в националните избори за президент, които ООН ще проведе през 2019 г.

Припомняме, че след като САЩ нападнаха най-безцеремонно Либия, убиха Муамар Кадафи и разрушиха напълно страната, избухна гражданска война между племената, които живеят на територията на Либия. Синът на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, бе пленен през 2011 г. от бунтовнически групировки и осъден на смърт. В средата на 2017 г., той бе амнистиран и освободен.

От 2011 г. Либия не успява да си върне политическата и икономическа стабилност, както и държавността, въпреки че три пъти е провеждала парламентарни избори. Страната е дълбоко разделена, като Изтокът е контролиран от маршал Халифа Хафтар, който остана верен на Муамар Кадафи и неговия син Сейф ал Ислам, а Триполи и Западните департаменти са контролирани от международно признатото правителство на националното единство, ръководено от Файез ал- Сарадж.

Вторият син на Кадафи, Сейф ал- Ислам, обаче, бързо се утвърди като най-влиятелната фигура от фамилията Кадафи.

Мечът на исляма, буквален превод на Сейф ал-Ислам, все още живее с надвиснал Дамоклев меч над главата. Активно търсен от Интерпол, наследникът на кадафистка Либия, вижда обвиненията да се трупат. Най-накрая ландшафтът се изчиства през юни, когато той излиза от затвора.

Оттогава подготвя изборната си кампания зад кулисите. Остава да видим дали наистина ще има възможност да участва в изборите и да се наложи като лидер в страна, дълбоко разделена от почти седем години.

Сейф ал Ислам безспорно може да обедини не само онези привърженици на Муамар Кадафи, които по едни или други причини нямат доверие на Хафтар, но и огромен брой обикновени либийци, обхванати днес от носталгия по благополучния и спокоен живот. Синът на Кадафи за тях е авторитет и буди доверие, а може да използва за тази цел и политическата организация „Фронт за национална борба“.

Така че шансовете на синът на Кадафи са много големи. Защото той е подкрепен от маршал Халифа Хафтар, който припомняме, също ходи в Москва на среща с Владимир Путин преди година. И понеже политиците и военните в Либия отдавна търсят начин да възстановят политическата и икономическа стабилност на своята страна.

За тази цел, обаче, те трябва да изгонят американските корпорации, които ограбват природните ресурси на родината им. Както и да разформироват бунтовническите групировки от различните племена, чиято вражда не стихва вече 7 години.

За да могат да осъществят това, им трябва помощта на Владимир Путин. И думите на руския зам. външен министър, че синът на Кадафи трябва да участва в политическия процес на Либия са симптоматични.

Те означават, че Владимир Путин, наистина и категорично, ще подкрепи възстановяването на Либия, така както направи това в Сирия.  Само че в Либия той ще действа по пътя на парламентарните избори, а не чрез военна намеса.

Така, след като една от най-големите африкански държави – Република Южна Африка загърби Запада и влезе в БРИКС…След като Египет отдавна се натиска да стане приятел на Владимир Путин и Русия…Сега в това число със сигурност ще влезе и Либия.

С други думи, Владимир Путин демонстративно изгонва САЩ и от Африка. Така, както ги изгони и от Близкия Изток. И краят на „хегемона“ вече се очертава съвсем ясно.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Янките отново ГУБЯТ: Владимир Путин ИЗГОНИ САЩ и от Африка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *