Националното следствие разкри как са открили Семерджиев и каква е била ролята на полицайката Симона!

България отблизо

Имахме физически проблем да вземем от лицето (Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на бул. „Черни връх в София“) кръвна проба. В арестното помещение лекарите не успяха да му вземат кръв. Това каза пред bTV Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба.

 

Той призова за промени в Наказателния кодекс, които да облекчат работата на разследващите в такива случаи.

Тъй като Семерджиев не даваше съгласие да му бъде взета кръвна проба, това се случи 30 часа след тежката катастрофа, при която загинаха две млади жени.

Според зам.-директора на НСлС обвиняемият не е бил пиян, но най-вероятно е бил дрогиран.

Тодоров изтъкна, че неговата служба бързо е установила къде се намира Семерджиев. По думите му той е трябвало да бъде издирен от полицията и задържан още на 10 юни, когато е спрян в „Студентски град“ и е избягал на служителите на реда.

„Последното задържане на Семерджиев било на 10 юни в „Студентски град„, където е спрян след  употреба на наркотични вещества, но е избягал на полицаите. Оттогава никой не е успял да установи местонахождението му. Установихме го, веднага след като случаят бе възложен на Национална следствена служба. В рамките на половин-един час установихме местонахождението му.

Установихме гаражите, които ползва, направихме оглед на гаражите и иззехме някои доказателства. По камерите установихме, че влиза във входа на жилището около час след катастрофата. Не бяхме сигурни дали е вътре, дали е сам, дали е излязъл

Целта беше да влезем във жилището при спазване на всички правила на НПК, защото бяхме убедени, че вътре ще намерим доказателства, едно от тях доста натежа в съда. Вътре намерихме лявата му маратонка, с която е бил обут, дясната бе намерена в самия джип. По стъпалото на извършителя има следи от кръвонасядания от това, че е ходил бос.

Удовлетворен съм от нашата работа. Работата на разследващите и прокуратурата се оценява от съда. Вчера съдийката, за която не може да се каже, че е фен на прокуратурата, е казала пред журналистите, че е впечатлена от работата на разследващите“, посочи той.

Що се отнася до полицайката от Първо РУП Симона Радева, Тодоров заяви, че в момента тя е свидетел за действията на Семерджиев след ПТП-то, „за начина, по който той е стигнал и е влязъл в дома си“.

„Когато претърсвахме жилището, не сме предполагали как е влязъл вътре. След нейния разпит се установи, че с още две лица с една стълба са му помогнали да влезе вътре.

На следващия ден, аз живея в района, отидох със собственото си куче и намерихме стълбата. Не бяхме правили оглед на площите край жилищната сграда, защото не сме очаквали да намерим нещо там”, съобщи още той.

Има данни за покровителство над Семерджиев. Доколкото зная и Вътрешна сигурност на МВР извършва проверка. Предполагам, че резултатите от двете проверки ще доведат до някакво наказателно производство, ако това, с което разполагаме, е истина“, коментира зам.-шефът на следствената служба.

Зам.-директорът на следствената служба уточни, че не е част от разследващия екип по този случай, но е убеден, че колегите му ще проведат пълно и обективно разследване и истината ще излезе наяве.

„Убеден съм, че обективната истина ще бъде разкрита. Ние на 90% сме свършили работата“, каза в заключение той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *