Владимир Путин отсече: Нови атомни подводници и бойни кораби гарантират неприкосновеността на Русия!

Свят

На фона на поредните масирани ракетни удари по територията на Украйна руският президент Владимир Путин участва в официална церемония по приемането на въоръжение във флота на новопостроени мощни атомни подводници и бойни кораби, предаде БНР.

Андреевският флаг на руските военноморски сили беше издигнат на ракетния кораб “Град”, миночистача “Анатолий Шлемов” и атомните подводници “Император Александър III” и “Генералисимус Суворов”. Владимир Путин се включи в церемонията по видеоконферентна връзка от кабинета си.

“Генералисимус Суворов” е въоръжена с балистични ракети “Булава”, които чувствително ще увеличат възможностите на нашите морски ядрени сили. Ще отбележа, че в рамките на действащата държавна програма за въоръжаване ще бъдат построени още четири такива подводници, което ще гарантира сигурността на Русия за десетилетия напред“, заяви руският лидер.

Руският президент добави, че новите кораби от класа на ракетоносеца “Град” са показали висока ефективност в Сирия и пo време на така наречената “специална военна операция” в Украйна. Путин обяви също така, че Русия ще увеличава темповете на строителство на нови бойни кораби и ще направи всичко необходимо, за да защити интересите си в Световния океан.

Досие

„Булава“ (на руски: Булава, „боздуган“; РСМ-56) e балистична ракета за изстрелване от подводници, разработена за Военноморския флот на Русия и инсталирана от 2013 година на новоразработения клас подводници „Борей“.

„Булава“ е ключов елемент в съвременнана руска ядрена триада и е най-скъпият оръжеен проект в историята на страната.

Може да носи ядрена бойна глава. Далекобойността е около 8000 километра.

Подводниците „Генералисимус Суворов“ и „Император Александър III“ са шестият и седмият ракетоносци от клас „Борей-А“, които могат да носят на борда междуконтинентални балистични ракети „Булава“.

Въоръжени са с по шест торпедни апарата, крилати ракети, мини, средства за ПВО и по 16 балистични ракети „Булава“. Оборудвани са със зенитни ракетни комплекси „Игла-1М“ и „Верба“.

Tagged

1 thought on “Владимир Путин отсече: Нови атомни подводници и бойни кораби гарантират неприкосновеността на Русия!

  1. Ами след като имате оръжия които гарантират безопасността ви,за чий …водите тази война.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *