Eврокомисията към България: Хем не можете да плащате в рубли, хем можете да плащате в рубли!

България отблизо

Няма промяна в директивите от Брюксел как европейски компании могат да търгуват с „Газпром“ и ако платим за газа на „Газпром“ в рубли ще нарушим санкциите . Така отговори говорителят на Европейската комисия (ЕК) Тим Макфий на въпрос на Би Ти Ви.

Според Комисията в почти всички договори на европейските компании с „Газпром“, независимо дали са държавни или частни, е посочено, че плащането се извършва в евро или в долари. Всяко плащане, което на съответства на посоченото в договорите, влиза в нарушение на европейските санкции, защото във вътрешното превалутиране влиза Руската централна банка, която е в списъка на санкционираните руски институции.

Говорителят на ЕК е припомнил, че България е сред първите страни, върху които Русия „упражни шантаж“ и спря доставките на газ.

Той заявява следното: „По-рано тази година изготвихме директиви за страните-членки след издаването на руския декрет за плащане в рубли. Според руския декрет трябва плащането да се извършва на два етапа, което включва участие на Руската Централна банка. Тази процедура категорично нарушава санкциите. Комисията изпрати директиви към държавите-членки как биха могли да продължат да плащат, без да противоречат на санкциите. Позицията ни не се е променила. Руският декрет от 31 март не е съвместим с нашите санкции“, заяви Тим Макфий, говорител на ЕК.

Припомняме, че в последствие ЕК направи разяснения, от които стана ясно, че е възможно плащането на газа в рубли без да се нарушават санкциите, ако компаниите обявят, че приключват плащането с превеждането на долари или евро.

Как да го разбираме това? По силата на логиката това би трябвало да означава, че плащате цялата сума в рубли, а след това превеждате на Русия примерно едно евро, за да се каже, че плащането е приключило в евро.

Не е ли смешно това? Сещате се кой е смешникът в случая!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *