Forbes: ВСУ с „тактически“ ход в Авдеевка! Отстъпват!

Свят

Украинският гарнизон вече е започнал да се оттеглят от Авдеевка, пише Forbes. Отстъплението се прикрива от 3-та десантно-щурмова бригада – една от най-добрите в украинските въоръжени сили.

Ако обаче Киев реши да я изпрати в контраатака, всичко ще завърши катастрофално, смята американският експерт Дейвид Екс, чийто материал е представен без редакторска намеса от „Фокус“.

В продължение на почти две години, от началото на руската специална операция, 110-та механизирана бригада на украинските въоръжени сили защитаваше Авдеевка, крепост северозападно от окупирания от Русия Донецк в Източна Украйна.

През последните дни обаче 2000-те оцелели най-накрая започнаха да се оттеглят на запад, избягвайки постепенното обкръжение на града, превърнат от ВСУ в уж непревземаема крепост.

Изтощената 110-та бригада напуска Авдеевка под грохота на оръдията на една от най-добрите бригади на украинските въоръжени сили – 3-та щурмова. В киевската армия има само две такива бригади – 3-та и 5-та – и, както подсказва името, те всъщност са подготвяни за щурмови действия. Тоест за настъпателни операции.

Но в Авдеевка украинците отстъпват на врага по личен състав и въоръжение, така че са принудени да се защитават.

С отчаян недостиг на артилерийски боеприпаси – пряк резултат от действията на републиканците в Конгреса на САЩ, блокиращи помощта за Украйна от миналата есен – шепа украински бригади в Авдеевка и околностите едва удържат руските сили.

Изпращайки десантно-щурмовата бригада за решаване на проблемите на отбраната, Източното командване на Украйна прилага на практика стратегията на „активна отбрана“. Това означава гъвкава, мобилна и агресивна защита.

Тактиката за активна отбрана на 3-та щурмова бригада беше напълно показана почти веднага след като бяха разположени в коксохимическия завод северозападно от центъра на града миналата седмица.

Стрелецът на американския бронетранспортьор MaxxPro записа видео от камера, монтирана на каска, докато автомобилът му минава по пътищата на коксовия завод, докато самият той стреля с тежка картечница М-2.

Очевидната цел на бригадата е да задържи коксовия завод, който потенциално може да се превърне в северната крепост на нова, по-малко открита фронтова линия за обновения украински гарнизон на запад от Авдеевка.

Методите на бригадата включват бързо разгръщане и бърз огън от маневрена бронирана техника. Във видеото на стрелеца руска мина или артилерийски снаряд се взривява до бронетранспортьора. Това подчертава колко рискова може да бъде тактиката на 3-та бригада за бойците-доброволци.

„Украйна компенсира липсата на снаряди, на първо място, с FPV дронове и, разбира се, с живота на войници“, казва украинският анализатор Николай Белесков в скорошен подкаст.

Една активна отбрана може потенциално да извади руснаците от равновесие, да спечели време за пълното изтегляне на 110-та бригада от източната част на Авдеевка и да създаде условия за нова отбранителна кампания на украинските въоръжени сили след предаването на най-уязвимите райони на града.

Но ако украинските командири се поддадат на гнева си, че са изоставени от американските си съюзници и се опитат да предприемат сериозна контраатака в Авдеевка, те могат да доведат 3-та щурмова бригада до катастрофа.

„Борбата за тази инициатива е безсмислена, ако няма ресурси за нейното прилагане“, пише Майкъл Кофман, експерт по Русия във Фондацията Карнеги за международен мир.

„Теоретично местните офанзиви поддържат натиск върху руските сили, ограничавайки свободата им на действие“, добави Кофман, „но на практика те могат, напротив, да попречат на възстановяването на бойната мощ на украинските въоръжени сили“.

Оцелелите от разрушената 110-а бригада, оттеглящи се от източната част на Авдеевка под прикритието на щурмовата бригада, със сигурност са благодарни за нейната агресивна тактика.

Но все пак е по-добре да се надяват командирите им да не спекулират с късмета си и да наредят на 3-та щурмова бригада да настъпи. Украйна има нужда от жива 3-та бригада. Тя не може да си позволи да я пожертва в битката за половината от разрушения град, който украинските въоръжени сили така или иначе не могат да задържат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *