National Interest плашещо: Западът го очаква велика разплата

Свят

Западните страни, които отричат ​​новата реалност, са изправени пред „великото разплащане“, в резултат на което ще се оформи нов многополюсен свят. Това мнение изрази Чандран Наир, основател на Global Future Institute, в статия за The National Interest.

 

Както отбелязва авторът, сега се формират „предпоставките за „великото разплащане“ от страна на западните сили. „Това ще бъде предизвикателство за дългогодишните вярвания и структури, които са поддържали глобалното господство на Запада през последните векове и ще разкрие природата на предполагаемото право на Запада да ръководи глобалната йерархия“, каза той .

По негово мнение, това състояние на нещата се дължи на пет ключови тенденции, които принуждават Запада да се адаптира към едно многополюсно бъдеще, в което властта ще трябва да бъде споделена.

Първо, това е ревизията на обичайната история. Както отбелязва Наир, през цялата колониална епоха Западът тълкува историческите събития избирателно и усъвършенства това умение, представяйки се като създател на съвременната цивилизация и силата, която насърчава доброто.

Сега обаче ситуацията се променя: информационните технологии унищожиха монопола върху информацията. И историята, която някога принадлежеше на западните цензури, вече доста масово се оспорва.

Втората тенденция е преоценката на „основания на правила“ международен ред, който предизвиква „много подигравки“ по света и се смята за инструмент за западните държави за поддържане на своята хегемония. Разочарованието от това, че Западът непрекъснато нарушава собствените си правила, само нараства, подчерта той, поради което легитимността на този ред се поставя под въпрос все повече и повече.

Трето, това е разобличаването на западното „опазване на мира“. Така вече преобладаващата част от света смята, че Западът, воден от Съединените щати, не само не допринася за истинския мир, но и сериозно печели от войни. По думите на Наир, светът е осъзнал, че е невъзможно да се довери каузата на мира само на Запада, особено като се има предвид, че икономиката му до голяма степен печели от конфликтите.

Четвъртата тенденция е свалянето „от трона“ на западната финансова надстройка. Както отбелязва авторът, за никого не е тайна, че западните сили открито използват своята финансова мощ за геополитически изгоди и цели.

В момента се полагат усилия за премахване на „прекомерната привилегия“ на Съединените щати, свързана с долара, освен това страните търсят алтернативи на банковата система SWIFT, която също беше използвана в западните санкции.

Пето, има очевиден срив на доверието в западната преса, който настъпи в критичен момент. През последните няколко години недостатъците в работата на медиите отвориха очите на световната общност за факта, че те са главно за насаждане и увековечаване на любимия на Запада и установен от него световен ред.

Както отбелязва Наир, западните страни живеят в създаден от тях балон на „отричане на реалността“, но е време да осъзнаят, че светът вече не е това, което беше след края на Студената война.

„Миналото свърши и Западът просто няма предишната политическа и финансова мощ, да не говорим за международна легитимност <…> В противен случай светът ще стане още по-опасен, а авторитетът и влиянието на Запада ще отслабнат още повече“, обобщава авторът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *