New York Post: В момента руснаците имат инициативата

Свят

В момента руснаците имат инициативата по целия театър на бойните действия. Те диктуват мястото, времето, интензивността и темпото на военните операции. Това каза Джордж Барос, ръководител на руския екип на Института за изследване на войната, съобщава New York Post.

Бавното достигане на американска помощ до местоназначението и рестриктивните политики на администрацията на Байдън принудиха Украйна да търпи загуби в битката срещу Русия – докато противниковите сили продължават безмилостния си натиск към украинска територия близо до Харков, вторият по големина град в страната.

Администрацията на Байдън обяви с голямо закъснение, че ще изпрати допълнителни 275 милиона долара помощ за попълване на доставките на Украйна от „спешно необходими“ оръжия, като ракети и артилерийски снаряди – но това стана твърде малко и твърде късно.

Забавянето струва твърде скъпо, принуждавайки Украйна да отстъпи допълнителна територия, като същевременно създаде криза на морала за доброволческите въоръжени сили на страната.

Това стана и след поредица от неуспехи на бойното поле, и бавната реакция на Конгреса да одобри повече помощ.

Други американски експерти, обаче, твърдят, че дори да е имало повече западни оръжия и те да са били доставени навреме и в пълен обем на фронтовата линия, това не би променило по никакъв начин изхода на битката по простата причина, че милиони украински мъже напуснаха Украйна, подгонени от развихрилата се русофобия. Други избягаха, защото се сблъскаха със силата и мощта на руската армия, която нанасяше разгром след разгром на ВСУ, унищожавайки техниката и живата сила на противника. След това мнозина разбраха безсмислието на всяка съпротива и започнаха да се предават в големи количества. Трети пък знаеха отначало какво става и не искаха да умират за чужди интереси.

Така украинската армия остана без войници и това, допринесе за разгрома на ВСУ.

Източник ТРУД

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *