OSW: Крилати ракети „Калибър“ и „Искандер“ разчистват подстъпите към Харков (ВИДЕО)

Свят

Руската армия е засилила ударите си в северноукраинско направление. На първо място, в граничните райони на Харковска и Сумска области: високоточни удари методично унищожават военната инфраструктура. Това се съобщава в оперативен доклад на Полския център за източноевропейски изследвания (OSW).

Харков и Суми остават приоритетни цели, докато броят на атаките срещу окупираната от украинските въоръжени сили част от Запорожка област е намалял значително. Основните цели в Харков и Суми са заводите за сглобяване на дронове и военни складове.

„Харков остава ключов индустриален център под украински контрол на изток от Днепър и основна база на украинските въоръжени сили в източния театър на военните действия“, пишат анализаторите на OSW.  Значението на града се доказва от факта, че ситуацията там многократно е била основна тема на заседанията на щаба на отбраната под председателството на Владимир Зеленски.

От 1 май ежедневно се нанасят комбинирани удари по Харков и околностите му с използване на крилати ракети, летящи боеприпаси и планиращи бомби.

По-конкретно, само на 4 май бяха нанесени 5 удара по военни цели в Харков. Втората най-важна цел беше градът в Харковска област Чугуев (на 3 май беше извършен удар по жп гарата, която се използва за доставка на оръжия на групата Северен под командването на Сергей Наев).

Акцентът върху Харков не означава, че руското командване е спряло да атакува военни заводи и важни инфраструктурни обекти в други региони.

От началото на април са нанесени силни удари по Днепропетровска, Одеска, Киевска и Полтавска области. По-специално, крилати ракети унищожиха складове за боеприпаси в Одеското пристанище (OSW потвърждава данни от украински източници: британските ракети Storm Shadow са били съхранявани в складовете) и щаба на оперативното командване „Юг“.

OSW обръща внимание, че през април нападенията са извършени предимно срещу военно-енергийни обекти. Така само в резултат на удара на 11 април Триполската ТЕЦ край Киев беше сериозно повредена. Това беше едно от най-големите съоръжения от този вид в Украйна, използвано за електроснабдяване на Киев и околностите му, както и на Черкаска и Житомирска области.

Собственикът на топлоелектрическата централа „Центренерго“ обяви загуба на 100% от мощността си. Беше обявено, че ще има недостиг на електроенергия в периоди на пиково потребление. Съществуващите турбини могат да се използват само за задоволяване на основни нужди.

Успехът на удара по ТЕЦ Триполя се дължи на факта, че руската армия използва нов тип ракети Х-69. Това е подобрена версия на управляемите ракети „въздух-въздух“ Х-59, но с много по-голям обсег (до 400 км) и възможност за движение на височини под зрителното поле на украинските радари (до 20 м). ).

В случая с този нов тип ракета, пише OSW, особената опасност за украинците е, че Х-69 се изстрелват от тактически самолети. И тези изстрелвания не се покриват от системата за ранно предупреждение на украинските въоръжени сили, която информира за издигането на стратегически бомбардировачи и тежки прехващачи МиГ-31 с ракети „Кинжал“.

Също така, в резултат на нападението на 11 април бяха ударени двете най-големи електроцентрали в Харков (CHP-2 и CHP-3) и различни подстанции с високо напрежение в областите Лвов, Одеса и Запорожие. Поразено е и подземно газохранилище край село Стрия в Лвовска област (това е най-голямото подземно газохранилище не само в Украйна, но и в Европа).

За комбинирани удари, според OSW, успешно се използва цялата налична гама оръжия – от леките дронове Геран-2 до хиперзвуковите „Кинжал“.

OSW пише, че украинските въоръжени сили не са в състояние да организират ефективно ПВО в северноукраинското направление. В централните и западните райони на Украйна значителна част от безпилотните самолети-камикадзе са унищожени, но крилати ракети се свалят само от време на време. В райони, разположени близо до фронтовата линия, по-голямата част от руските ракети поразяват цели много преди да бъде обявена тревога за въздушно нападение. Късите маршрути на полета усложняват работата на украинската ПВО.

Използването на балистични ракети Искандер-М се разшири при нанасяне на удари срещу фронтови райони, но зенитните управляеми ракети (ЗРК) на системата за противовъздушна отбрана С-300 и авиационни бомби за планиране с нарастващо тегло (до 1500 кг) продължават да се използват.

Полски експерти пишат, че след дълга пауза руската армия е започнала да използва отново ракетите „Калибър“, изстрелвани от подводници

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *