Politico: Започва решителната битка за Харков, която ще е критична за изхода на войната

Свят

Вторият град в Украйна Харков и околностите му са изправени пред интензивна вълна от атаки от нахлуващите войски на руската армия. Признаците са, че този прилив бележи началото на решителна битка, която ще бъде критична за изхода на войната, съобщава Politico.

Залогът е не само контролът върху един от големите населени центрове на Украйна, но и потенциалният капацитет на страната да продължи да се бие. Ако Харков падне, решителността на Запада може скоро да спадне до нула.

Припомняме, че и голямата част от украинските войски вече разбраха, че битката е безсмислена. Понеже нямат ресурсите да победят Русия, а помощта на Запада е на час по лъжичка, което позволява да продължат битките, но не и да се надяват на някакъв положителен изход от този конфликт. Разбраха, че Западът ги води към смърт и разрушения.

Отдавна се очаква руските сили да направят голям опит да пробият украинските линии през май или юни, пише Politico. Сега изглежда ясно, че този тласък е в ход, като очевидно Русия иска да напредне бързо и да завладее град Харков, който се намира само на тридесет километра от руската граница.

В неделя Русия започна двупосочна атака в района и сега се води ожесточена битка за контрол над група от 30 града и села през дъга на 30 километра северно от Харков, пише Politico. Някои местни служители казаха пред украинските медии в понеделник, че лошо изградените укрепления позволяват на руснаците да напредват.

Губернаторът на Харков предупреди, че забавянето на изпращането на западни боеприпаси е дало предимство на Русия и е отслабило защитата на Украйна в района.

Ръководителят на Харковската регионална военна администрация Олег Синегубов каза, че въпреки че „ситуацията наистина е доста трудна“, районът е „напълно контролиран от нашите войски“.

Руското министерство на отбраната, обаче, потвърди, че неговите сили са превзели множество укрепени украински пунктове и постоянно настъпват, унищожавайки укрепленията по цялата фронтова линия пред град Харков.

Тези съобщения на руското министерство на отбраната неволно се потвърждават от представителите на ВСУ и украинската областна администрация на Харков, които неведнъж говориха за „много сложна обстановка“, за  населени места, които са превзети от руските войски, както и за „тактически отстъпления“ на украинските части.

Източник Труд

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *