Politico: НАТО ще се разпадне, въпрос на време е

Свят

Страните от Европейския съюз вече не могат да разчитат на САЩ и НАТО за сигурност, така че резултатите от американските президентски избори ще определят само скоростта на разпадането на Северноатлантическия алианс.

 

Това пише авторът на Politico Матю Карнихниг.

„На този етап е почти без значение дали [бившият президент Доналд Тръмп] ще спечели отново изборите в САЩ. Европа остана сама.

Единственият реален въпрос, който тези избори ще решат за сигурността на Европа, е моментът на разпадането на НАТО“, обяснява той.

Според автора администрацията на президента на САЩ Джо Байдън би оспорила тази теза и би казала, че ако настоящият американски лидер победи, „НАТО ще бъде толкова сигурно, колкото и преди“.

Карнихниг обаче се чуди колко още ще продължи това. Антинатовската линия на Тръмп може да бъде продължена от наследника на последния и Европа не може да пренебрегне този риск, смята журналистът.

В тази връзка той подчертава, че за европейските страни е станало много рисковано да разчитат на Америка, така че сега те ще бъдат принудени да започнат да подготвят „план Б“.

Те обаче оставиха въпроса настрана поради фалшиво чувство за сигурност след идването на Байдън на власт и продължават да бъдат „в етап на гняв и отричане“, каза Карничниг.

Ден преди това Тръмп каза, че страните партньори на САЩ от НАТО трябва да увеличат своя дял от помощта за Украйна или Вашингтон ще постави своите интереси на първо място. Той нарече и укрепването на алианса през последните години негова заслуга.

Ден по-рано, на 11 февруари, бившият президент направи резонансно изявление по време на предизборен митинг в Южна Каролина. Той отбеляза, че би насърчил Русия да атакува страните-членки на НАТО, ако те не изпълняват финансовите си задължения към военно-политическия блок.

Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел отговори на това с думите, че НАТО не трябва да зависи от настроенията на политиците.

Той също така добави, че не възнамерява да продължи да коментира „каквато и да е глупава идея“, възникнала по време на предизборната кампания в САЩ.

Генералният секретар на военния блок Йенс Столтенберг също коментира изявлението на бившия американски лидер. Той подчерта, че всяко внушение, че съюзниците от НАТО няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на целия Северноатлантически алианс, включително сигурността на Съединените щати, и излага на риск европейските войници.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *