Spectator: В случай на война с Русия, НАТО ще трябва да поиска оръжие от Украйна

Свят

Независимо от това, че много представители на НАТО не вярват във въоръжен сблъсък с Русия, в случай на конфликт, алиансът няма средства за борба с Москва.

Според The ​​Spectator повечето от оръжията са предоставени на Украйна, а европейската отбранителна промишленост не произвежда достатъчно нови.

Както пише The Spectator, например, балтийските страни не разполагат с достатъчно зенитно-ракетни системи за защита на въздушното си пространство.

Както продължава изданието, на миналогодишната среща на върха във Вилнюс на Естония е била обещана една батарея за противовъздушна отбрана, но тя все още не я е получила, тъй като всички средства са били изпратени в Украйна.

„Системите за противовъздушна отбрана бяха предоставени на Украйна в толкова големи количества, че явно вече няма такива. В момента Украйна има повече нужда от тях“, каза министърът на отбраната на Естония Хано Певкур.

The Spectator обаче отбелязва, че ако Русия все пак нападне, Певкур ще трябва учтиво да помоли Владимир Зеленски да му върне ракетите, тъй като складовете в Европа са полупразни, защото отбранителната промишленост не произвежда достатъчно.

Източник: https://www.spectator.co.uk/article/is-nato-ready-for-a-russian-invasion/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *