Times: Русия може да проследи доставката на ракети SCALP и Storm Shadow и да ги унищожи

Свят

Руското разузнаване може да проследи транспортирането на западните ракети SCALP и Storm Shadow в Украйна благодарение на информацията, станала известна след публикуването на разговора между германските военни, до този извод стигна британският вестник The Times.

Според разшифровката Франция изпраща ракетите SCALP чрез кросоувъри Audi Q7, а британците използват бронираните машини Ridgeback за транспортирането на Storm Shadow.

„Тази информация ще помогне на руското разузнаване да ги проследи и локализира, потенциално целейки се към съответните транспортни средства в Европа и Украйна“, предупреждава изданието.

Според авторите на статията Великобритания и другите членове на НАТО трябва да бъдат силно разтревожени от пробив в сигурността на информацията, довел до разкриването на толкова чувствителни данни.

Storm Shadow/SCALP е крилата ракета с въздушно базиране. Това е съвместна разработка на френската Matra и английската фирма British Aerospace. Понастоящем те се произвеждат от европейската компания MBDA.

Цената на един брой ракета е около два милиона лири стерлинги.

Далекобойността на на експортните варианти според американското издание The Drive е 250 километра, но има модификации с далекобойност до 560 километра.

В петък главният редактор на медийната група «Россия сегодня» и телевизионния канал RT Маргарита Симонян публикува в социалната мрежа «ВКонтакте» пълния текст на разговора между германски офицери, които обсъждат «как ще бомбардират Кримския мост».

В разговора, който се е провел на 19 февруари, участват ръководителят на отдела за операции и учения към командването на военновъздушните сили на Бундесвера Франк Грефе, инспекторът на BBC Инго Герхарц и служителите на центъра за въздушни операции на космическото командване на Бундесвера Фенске и Фростед.

Освен всичко останало, събеседниците предлагат цялата операция да се раздели на етапи и да се обърнат към Обединеното кралство за помощ при планирането.

Един от офицерите също казва, че ракетите «Taurus» могат да бъдат използвани за удара, ако бъде използван френски изтребител Rafale.

Освен това по време на разговора германските военни се опитват да намерят начин да ударят моста, без Германия да стане страна в конфликта. Един от вариантите е да се обучат за целта украинци.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *