ГЕРБ се разпада! Социолог разкри кои се борят за мястото на Борисов

България отблизо

Според социолога Евгений Дайнов около Цветан Цветанов и Томислав Дончев се осъществяват опити за позициониране като наследници на Бойко Борисов. В тях Цветанов предлагал „запазване на милиционерския комунистически облик на ГЕРБ“, а Дончев се опитва „да се изкара европеец и такъв – прогресивен човек, модерен“.

Пред TV+ политологът Евгений Дайнов разсъждава върху това, ”как ни говорят специалните прокурори и съдии от специалните съдилища и прокурорища в момента” – имайки предвид реплики на Иван Гешев към съдебния репортер на ”Свободна Европа” Борис Митов. ”Реакцията на Гешев бе на въоръжен разбойник”, каза Дайнов.

А апелът на съдиите означавал: „Вие си мислете каквото искате – ние на тая Иванчева ще й лепнем още 10 години.“

 

„Тази шайка въоръжени разбойници, която е превзела властта и не може нито Бойко Борисов да я укроти, нито журналистите. Тя  ни съобщава: „Оттук нататък правим каквото си искаме! Ако искаме, го обличаме в съдебна форма, ако искаме – не го обличаме!“, каза още той.

Дайнов обясни още: „Контролните органи или не разследват крупни нарушители, защото знаят, че този крупен нарушител е вързан за някой много важен човек. И ако го разследваш – примерно откраднал нещо, убил някого, ами той, ако се обади на важния човек, ти – разследващият, може да се окажеш уволнен. Това е първата причина да не разследват. И втората причина да не разследват е, че с разпадането на реда временно страхът от Бойко Борисов заместваше реда. От Бойко Борисов вече няма страх – той е рязко намалял.“

 

Според политолога Борисов вече не може дори със собствената си воля да компенсира отказа на институциите да работят според разписаните за тях правила.

 

Политологът се спря и на ролята на председателя на ВАС: „Лозан Панов, както и покойният Кристиан Таков, много добре усещаха накъде отиваха нещата в България: че тогава имаше аматьорски опит за диктатура. И те се сетиха нашите хубавци, управляващата банда: „И бездруго правим диктатура, но дайте да сменим закона, че тя така някак си по-солидно да стъпи. Таков и Панов се усетиха още преди 3 години и тръгнаха да оборват тази работа.“

 

 

Дайнов коментира и „Апартаментгейт“: „Когато сянката на диктатурата реално надвисне над едно общество, когато хората усетят тази много странна миризма, веднага започва разделянето на обществото на две. Едните искат много бързо да се залепят за оформящата се група, диктаторска, за да намажат нещо. Другата част от обществото започва да се организира да спре диктатурата. Защото не всички могат да се закачат към шайката. И това се получава в момента. Затова много хора в момента се кълнат във вярност на тези, които злоупотребяват, на „апартаментгейтаджиите“ – отсега се готвят за постове за след 5 години. А другите се чудим кво да правим.“

 

Ако ГЕРБ и БСП излязат с еднакво количество резултати – както изглеждат нещата от последните седмици, ще има трусове в управляващата партия, „много хора ще напуснат и ще престанат да подкрепят ГЕРБ заради всичките тия каши, смята Дайнов. Трусът щял да е в „чиновническата маса на ГЕРБ, а чиновниците са страхливо племе и гледат къде е силата“. И че може да се окаже, че ДПС е точно с един депутат зад ГЕРБ и БПС, което също би предизвикало политически трус.

 

„А ако „Демократична България“ вкара поне един или двама, това означава, че ГЕРБ няма да може вече да мимикрира, че тя е дясна партия, за която трябва да се гласува, за да спре комунистите.“, посочи Дайнов.

 

Затова и според аналитика ГЕРБ „панически прибират“ СДС, „Никола Петков“, репресираните, легионерите… Антикомунизмът наужким била и най-успешната им опорна точка: „Гласувайте за нас, ние сме простаци, ние не четем книги, ние крадем колкото комунистите, но ние ще ви пазим от комунистите! Това им е от началото – от 2009 г.“, каза още той.

 

 

 

loading...

Tagged

3 thoughts on “ГЕРБ се разпада! Социолог разкри кои се борят за мястото на Борисов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *