Руската федерация нанася мощни удари с неуловимите „Кинжали“

Свят

Русия нанася мощни удари по енергийни и военни обекти в Украйна. ВВС на украинските въоръжени сили не можели да направят много срещу неуловимите ракети Х-47М2 „Кинжал“, съобщава РБК-Украйна, позовавайки се на Telegram на ВВС на украинските въоръжени сили.

МиГ-31 излитат към набелязаните цели в почти всички направления в Украйна.

Според военновъздушните сили на ВСУ самолетите са изстреляли ракети Х-47М2 „Кинжал“ в посока Стрийски район на Лвовска област.

По същото време УНИАН твърди, че руските войски са атакували енергийни и военни обекти в западните украински области области Полтава, Кировоград, Запорожие, Лвов, Ивано-Франковск и Виница.

Това съобщи във Фейсбук министърът на енергетиката Херман Галущенко. По думите му последствията все още се изясняват, но жертви няма.

Председателят на OGA на Виница Сергей Борзов заяви, че Руската федерация е атакувала критични инфраструктурни обекти в региона с крилати ракети. За съжаление имало попадения. Началникът на Полтавската ОГА съобщи, че е поразен обект на енергийната инфраструктура в Полтавски район. Пожар избухна след попадение на вражески БЛА. По предварителна информация няма пострадали.

Впоследствие Укренерго добави, че Руската федерация е нанесла удари по обекти на енергийната инфраструктура във Виницка, Запорожка, Ивано-Франковска, Кировоградска и Полтавска области.

„Има повреда в производствените мощности. Повредено е оборудването на едно от съоръженията на Укренерго в централен район. Аварийно-възстановителните работи ще започнат след подаване на сигнал“, се казва в съобщението.

Мощни удари на Руската федерация по енергийния сектор на Украйна

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че ударите на Русия са повредили половината от енергийната инфраструктура на страната ни. Украинците трябва да са готови за спиране на тока през лятото. Такъв съвет беше споделен от председателя на Съюза на потребителите на комунални услуги Олег Попенко.

По-рано Галущенко предположи защо руснаците разбиват енергийния сектор. По всяка вероятност, защото без електроенергия нашите военни предприятия не могат да снабдяват фронта с оръжие и боеприпаси.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *