Румен Радев взриви България с думи за Ботев и мълчанието!

България отблизо

С много топлота и искрена радост хората посрещнаха президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова в родния град на Ботев.

Държавният глава и заместничката му посетиха Националния музей „Христо Ботев“ и поднесоха цветя пред паметника на майката на поета-революционер.

Президентът произнесе взривяващо слово за Ботев и България.

„Символично е, че в цялата година ни е отредена само една минута за достойно мълчание. Минута без думи, в която най-ясно можем да осъзнаем техния смисъл и сила“.

Така започна своето слово държавният глава Румен Радев.

Кой, ако не Ботев, знаеше цената на думите. Той доказа, че ако човешкият дух е камбанария, то гласът е нейният звън. Гласът не ни е даден обаче за да мълчим, а за да се извисява, да гради и пробужда. Така както словото на Ботев отекна над цяла епоха и днес продължава да звучи призивно“, заяви Радев.

„Свободата на хъш в Румъния не бе утеха за Ботев, който живееше с теглилата на своите братя и сестри в Родината. Поетът будеше българите със стихове и сатира. Словото на Ботев равняваше българите с идеите и социалните борби на свободните народи. Ботев презираше уюта на конформизма.

Благодарение на него, и на други волнодумци, вестникари и народни деятели на все още неродената България, дързостта и истината дори тогава, достигаха до хората. Днес мнозина избират да слугуват на лъжата, но винаги има и хора, за които истината струва повече от комфорта. Има ги и днес“, продължи словото си държавният глава.

„Родният Калофер още пази спомена за парещото родолюбие на Ботев. По тези улици са отеквали стъпките и думите му, тук е покълнал копнежът му за свобода и справедливост. Тук е съзрявал за жертвената си мисия“, подчерта президентът.

Ботев и неговите юнаци ще останат завинаги символ на всички български родолюбци, живели и загинали за Отечеството. Те са доказателство, че нищо не е обречено, когато има хора с кураж и достойнство, каза още той.

Днес знамето на българската свобода е в ръцете на сегашните поколения. От нашата воля зависи дали ще го веем високо или ще му се кланяме само в музеите. Дали достойнството ще надмогне апатията или ще търсим утеха само в подвизите на героите в учебниците по история.

Поклон пред падналите за свободата на България!, завърши Румен Радев.

Президентът Румен Радев наистина ни взриви с думите си за Ботев и мълчанието. Държавният глава вярва, че и днес има достойни българи-родолюбци, които държат на свободна и демократична България. Свободният дух е отличителна черта на българския народ. И днес той ни е нужен повече от всякога. Защото ако има рай на земята, то той не е на запад. Раят е нашата родина.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *