Румен Радев: Връзките ни с Русия и Китай са от стратегическо значение!

България отблизо

Трябва да се борим, стратегическото място на България като врата на Азия към Европа, да се оползотвори възможно най-бързо и най-добре.

Това заяви президентът Румен Радев днес пред представители на българските медии по повод участието си в сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“ в рамките на Световния икономически форум, който се провежда в китайския град Далиен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си на форума българският държавен глава открои доверието между България, Русия и Китай на най-високо ниво и активния политически диалог между институциите на тези държави. Румен Радев призова това доверие да се материализира в интерес на гражданите и бизнеса чрез проектите на инициативата „Един пояс, един път“ и многостранното партньорство в рамките на инициативата „17+1“.

„През нашата територия трябва да минат железопътни връзки, магистрали, воден транспорт, необходима е модернизация на пристанища и на летища. Надявам се, че с помощта на китайските инвестиции това може да стане по-бързо“, подчерта президентът. По думите му със стратегическото си разположение, квалифицираната работна ръка и благоприятната за инвеститорите данъчна политика България е естествен избор за реализацията на успешни проекти.  Държавният глава отново открои добрите примери в българо-китайските икономически отношения и взаимния интерес от тяхното последващо развитие.

Най-големият туристически оператор в Китай използва софтуер, произведен от българска компания.  Според Румен Радев не можем да говорим за сериозни проекти в инфраструктурата, за инвестиции и мащабно сътрудничество, ако няма пряка авиолиния, която да свързва двете държави. Президентът призова и за изграждането на съвместен българо-китайски научно-изследователски и иновационен център, който да „постави двустранното сътрудничество на пистата на високите технологии, конкурентоспособността и високата добавена стойност“.

В сесията „Диалог между китайските държавни предприятия и българската власт“ участваха ръководителите на водещи китайски корпорации в областта на инвестициите и иновациите, информационните технологии и комуникациите, енергетиката, корабоплаването, машиностроенето, химическата промишленост, науката и други, които изразиха своя интерес към осъществяването на съвместни проекти с представители на българския бизнес. По-рано през деня българският президент се срещна със Сю Цин, губернатор на провинция Хъбей. Провинцията е с население от 75 млн. души и с БВП от 500 млрд. долара за 2018 г., като е сред водещите фармацевтични производители в Китай, на машини, стомана, както и на енергия от възобновяеми енергийни източници.

По думите на държавния глава със стратегическото си разположение България има потенциал да се утвърди като един от най-перспективните маршрути в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. Това създава много възможности за инвеститори в областта на енергетиката и транспортната инфраструктура, а достъпът до българските пристанища на Черно море и река Дунав, както и до всякакъв транспорт, превръща страната ни в естествен логистичен център за пренос на стоки към общия европейски пазар./ blitz.bg/

Ето така българският президент заздравява връзките ни с Китай и Русия като предпоставка за развитие на силна българска икономика. Понеже Русия и Китай развиват отношенията си с другите държави, не от гледна точка на доминирането и господството, а от гледна точка на взаимноизгодните отношения между държавите. А на нас като държава ни трябват точно такива отношения, за да започнем да се измъкваме от икономическото и социалното дъно. И хората в България да заживеят по-добре.

istinata.net

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *