Александър Маринов: Президентът ще излезе със свои мерки за спасяване от кризата. Правителството обеща много и не направи нищо!

България отблизо

Проблемите в социалните мерки са три. Първата е, че са крайно закъснели, второ, че са с много тесен обхват и третото е, че съдържат много нисък безвъзмезден компонент, комплексен е проблемът при тях. Това заяви проф. Александър Маринов председател на Стратегическия съвет на президента в предаването „Панорама“ по БНТ.

Според данните на Българската стопанска камара само 4% от фирмите, които членуват в нея, ползват мярката 60/40, според други изчисления са платени 19 милиона от заложени средства над 1 милиард, каза още проф. Маринов.

Въпреки някои по-раздути числа, реално по тази мярка са платени около 19 млн. лв. към момента при таван на ресурса с потенциал 1,5 млрд, посочи професорът.

Според него друго проучване показва, че по-малко от 0,5% от пълнолетното население въобще е имало достъп до някаква мярка на подкрепа.

„Няма данни за безработицата. Официални данни от Агенцията по заетостта няма данни от един месец, последните са изнесени на 16 април.“ , коментира още проф. Маринов.

Само мярката за родители е безвъзмездна, тази помощ от 375 лева, каза още Маринов. „Тази мярка е обрасла с много ограничения, единственото което знаем, е че няма нито един човек който да я е получил – няма данни.“ Безлихвени кредити пък са само 2100 до момента.

От стратегическия съвет на президента ще оповестят мерките си до три дни. Стратегическия съвет се занимава с други неща, важен е погледа извън кризата. Не можем да препишем всичките си беди на коронавируса. От нас конкретни предложения не са дошли до сега, защото нямаме правомощия да ги реализираме, обясни още Маринов. Управляващите иззеха цялата власт, гласуваха даже нови закони и всячески се опитват да заглушат гласа на президента.

Много е важно на каква мотивация се залага на хората, на страха у хората или на създаването на една психологическа устойчивост. Дано това разхлабване на мерките не доведе до опасни здравни последици, защото хората се втурнаха изведнъж. „Всяко нещо има баланс, ние познаваме практиката в други страни, и това как се обръщаха там към населението, защото всяка крайност води до обратен ефект“, коментира още Маринов.

Tagged

1 thought on “Александър Маринов: Президентът ще излезе със свои мерки за спасяване от кризата. Правителството обеща много и не направи нищо!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *