Александър Маринов: След кризата президентът ще поиска нов начин на управление. Сегашният модел изчерпа доверието на хората!

България отблизо
Президентът дълго време проявяваше търпение към правителството. Той не приема начина, по който се управлява държавата. Липсата на откритост, на отчетност и бягство от отговорност, както и липса на аргументи защо се взимат едни или други решения.
Това е принципен въпрос, защото това води до лоши резултати. Още от кандидат президентската му капания е негова принципна позиция, че трябва да има промяна в начина на управление. Правителството ще навърши 3 години от управлението си. До днес няма нито 1 ред отчет за изпълнението на управленската им програма.

Това каза в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия Евроком Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента.

 

Говори се, че трябват нови заеми, правителството ударно изхарчи милиарди от изкуствено създадените излишъци без ясни мотиви и отчетност. Този модел не заслужава доверие, не само от президента, но на обществото. То трябва да си поиска един друг начин на управление, допълни Маринов.

 

Твърдо съм убеден, е обществото след тази криза ще намери сили да поиска това. В резултат на лошото управление на страната, ние ще платим много по-висока цена от други държави за кризата. Президентът говори, предупреждава и критикува заради тези  възможностите ние да платим тази много по-висока цена.

 

Президентът не е коментатор. Той предлага ясни неща. Например това да се обединим около ясни мерки за преминаване  към нормализиране на живота, бе нещо от последното му изявление.

 

Има нещо много смешно. На 3 април министър-председателят не си сдържа нервите и нападна президента, наричайки го стара свекърва.  В същия ден от много европейски столици започна да постъпва информация, че точно за това се говори – за смекчаване на мерките. Точно на следващия ден се оказа, че премиерът е имал среща за обсъждане на разхлабване на мерките, конкретно ставаше въпрос за фермерските пазари. Хем го хулят, а в същото време правят точно това, което той предлага, но го правят калпаво. В другите държави има много повече и много по-конкретни мерки. У нас хората  не могат да назоват и 10 мерки, които са ефективни, заяви Маринов.

 

Имаме различни идеи, но не сме в тази позиция да предлагаме мерки. Президентът ще реши дали да предложи нещо. Най-вероятно ще ги предложи на обществото за обсъждане, след като получава подобна остра реакция от правителството.

 

Президентът не обича да коментира лични въпроси. Така не се разбра, че баща му е починал, нито че е дарил заплатата си във Видин.  Президентът не е изпълнителна власт, в това отношение може да се коментира дали се бави или не реакцията му, коментира още Маринов.

 

Въпрос на личен избор е, че президентът и съпругата му не реагират на нападките и обидите срещу тях. Аз го одобрявам, още повече, че има източници, за които е притеснително, ако кажат нещо добро за теб. Когато се говори за политика са важни резултатите. Скоро ще стане ясно дали правителството се справя, ще стане ясно и дали са основателни предупрежденията и предложенията на президента.  Няма смисъл да влизаш в кочината да се бориш с прасето, защото ще се покриеш с нечистотии, а на прасето това му харесва, коментира още Маринов.

 

Познавам доста политици, някои от по-новата реколта по-малко. За президента Радев последното, което може да се предполага и да се каже, че е уплашен. Кризата с коронавируса дойде много удобно да замаже много неща и скандали. Вероятно ще дойде моментът да се върнем към тези неща.

 

Четох публикация, в която драматично се твърдеше, че президентът бил загубил втория си мандат. Последното за което той мисли е втори мандат. Това не го интересува, дали ще бъде на власт или не. Той иска да свърши определени неща и това го интересува.

Знаем силата на пропагандата и тази мисъл, че може да лъжеш много хора за кратко, малко хора по-дълго, но всички за винаги – никога има логика. Хората не са изолирани, влизат в досег с действителността и могат да проверят всяко твърдение. Този досег ще покаже кое е вярно и кое е пропаганда, смята още Маринов.

 

На въпрос защо президентът не дава пресконференции Маринов отговори, че лично той има особено мнение  по този въпрос, а именно, че самият президент не трябва да говори повече, но за определен кръг от хора, които изразяват позицията на институцията е нещо необходимо. Не е лошо да има говорител, който да го представя пред обществото.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *