Борисов пред „Гардиън“: Няма по-добро място за живеене от ЕС!

България отблизо

„Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от ЕС“.

Това заяви с апломб Бойко Борисов пред влиятелния британски вестник „Гардиън“.

Когато някои политици от Централна и Източна Европа се възползват от враждебността на народите и правителствата към Брюксел, заради тоталния диктат, който така наречената Европейска комисия налага спрямо всички страни-членки на ЕС, българският премиер Бойко Борисов върви по различен път. Той се стреми да спечели ползи от Европа чрез чар и ласкателство, пише британският вестник „Гардиън”.

Веднага ще отбележим, че „чарът“ на Борисов е много съмнителен. Той, може би,  съществува само в главите на някои негови „почитатели“. И то не за друго, а защото, вероятно, самите те, са почитатели и на плоските вицове. А що се отнася до „ласкателството“, което Борисов използвал, то нека си кажем направо, че журналистите от „Гардиън“ са използвали думата „ласкателство“ като мека форма на думите „подмазване“ или „блюдолизничество“.

Запитан за различните визии за бъдещето на Европа, представени от президента на Франция Еманюел Макрон и премиера на Унгария Виктор Орбан, Борисов отказа да критикува както идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент, така и модела на Орбан за Европа на силни суверенни нации.

Какво означава това? Ами на практика означава липса на позиция. Борисов дори казва, че ние сме имали своя, българска позиция. Но каква е тя, той не споменава. Между другото, ние и целия български народ не сме чували да се обсъжда някаква Борисова „визия“ за Европа. Това, вероятно, ще е поредната негова измислица, понеже тя не е изработена в консенсус с българските граждани.

Българският политолог Иван Кръстев коментира: „Бойко иска да бъде най-добрият приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, да ги накара да повярват, че той е взел тяхната страна”. Ние, обаче, питаме кога Борисов ще вземе позицията на българския народ и на България? Защото фактите от началото на неговото управление, както и сега, когато управлението му е към края си, показват, че Борисов се интересува повече от това какво ще кажат за него в Брюксел или Вашингтон, отколкото от мнението на хората в България. Фрапантен пример на това наше твърдение е фактът, че повече от половината български граждани не го одобряват като премиер и открито изразяват негативната си позиция, дори му искат оставката. Но премиерът Бойко Борисов се прави, че не чува и не вижда тези народни искания.

Пред „Гардиън” той се гневи на въпросите за корупцията и отхвърля като „идиотското” твърдението, че не е отворен за въпроси от критични медии.

„Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са повдигнали пред мен”.

От „Гардиън” обаче отбелязват, че Репортери без граници класира България на 111-о място в своя индекс за свобода на медиите миналата година, което е най-ниската позиция от всички държави-членки на ЕС.

Британското издание припомня и оставката на Цветан Цветанов заместник-председателят на ГЕРБ, след скандала за покупката на луксозен апартамент на ниска цена.

„Гардиън” подчертава, че в Брюксел са благосклонни към Борисов за това, че „не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията ѝ са обтегнати с Полша, Унгария и Румъния.

„Гардиън“ обръща внимание и на политиката на българския премиер по отношение на Москва, която определя като „двусмислена“. Хем с Русия, хем със Запада. А ние питаме: Може ли да съществува такава позиция, която на всичко отгоре, не отразява българските интереси? И то поради простата причина, че само за тридесетина години ЕС съсипа всичко, което можеше да се съсипе в България. Но това не му стигна и Брюксел продължава да съсипва и малкото, което е останало от българската икономика. Примерът с ликвидиране на българските превозвачи от пакета „Макрон“ е драстичен в това отношение. Затова народът отдавна пита: Какво правим в ЕС, който ни убива?!

Но отговор от Борисов няма да дочакаме.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *