Ивайло Калфин: Отказът от валутния борд ще стопи спестяванията на гражданите!

България отблизо
Абсурдно е да се отказваме от валутния борд и стабилността на българската банкова система, защото това засяга спестяванията на всички български граждани.
А такова е предложението от народния представител Менда Стоянова,между двете четения на промените в друг закон. Покрай промените във Валутния закон, се променя и Закона за БНБ, което включва отказ от валутния борд.

Това заяви пред сайта Euractiv Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер.

Вносител на предложението е председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, които на 23 януари са вкарали поправката в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, който вече е приет на първо четене. Както коментира в. СЕГА, тази порочна практика, с която се избягва публичното обсъждане на важни законодателни промени, се превърна в запазена марка на ГЕРБ.

Предложението на Стоянова е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

На практика това означава, че други държави ще може да искат промяна на курса, който е 1.95583 лева за едно евро, а това, неминуемо ще доведе до обезценка на валутата ни. А обезценката на валутата ни, ще стопи за нула време всички банкови спестявания на гражданите.

Което означава, че преди да се намалят наполовина заплати и пенсии, което ще стане, ако ако приемем еврото, ще се изпарят спестяванията ни в банките. А после ще дойде и увеличаването на цените. Тази фатална комбинация ще убие населението и икономиката на родината ни. Точно затова бащата на валутния борд проф. Стив Ханке предупреди Борисов, че приемането на еврото ще е фатално за България.

„Ето защо България трябва да запази валутния борд и ясно да заяви, че съществуващият валутен курс няма да бъде променян и партньорите от ЕЦБ и еврозоната са съгласни за това“, обобщава Ивайло Калфин, цитиран от frognews.bg.

Останалото е самоубийство. Гарантирано от ГЕРБ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *