Каракачанов гневен на Радев: Щом не ти харесва цената на Ф-16, обади се на Тръмп!

България отблизо

„Ти си върховен главнокомандващ, плюс това си бил шеф на ВВС. Ако искаш да бъдеш полезен, опитай да помогнеш с нещо през институцията, която представляваш, а не само да критикуваш.

Да, има много неща, които и на мен не ми харесват в американското предложение за договор за ф-16, както по  отношение на финансовите параметри, така и отношение към нашата авиация. Но аз се опитвам нещо да променя в разговори и преговори, а ти само критикуваш. Обади се Тръмп и опитай да помогнеш. ВВС не е моя лична собственост. Опитай да помогнеш с контактите си в САЩ!“.

Това заявява вицепремиерът Красимир Каракачанов в отговор на критиките на президента за висота цена на новите изтребители пред журналисти в Троян.

 

„Аз не знам от къде Радев твърди, че цената за самолетите е  3,2 млрд. лв., след като още преди 10 дни ние сме му изпратили, по негово искане, предложението за договор“, допълни Каракачанов пред медиите. В местността Хайдушкото сборище край троянското село Балканец вицепремиерът участва в традиционния празник на планината, билките и туризма.

По думите му в договора ще има определени корекции, но президентът е бил информиран за всеки етап, когато той е поискал. Според вицепремиерът, ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил: „Ние ще направим своя доклад до Министерския съвет, той трябва да вземе решение и да го вкара в Народното събрание. Парламентът ако одобри това предложение, до края на юли той може да се сключи“, подчерта Каракачанов.

“ Ако беше лесно самият президент Радев, още когато беше командващ на ВВС, щеше да реши проблема. Само че той не се решава вече 10-12 години, сега сме на крачка да сключим договор“, коментира още военният министър.

По думите му има неща, които в този договор и на него не му харесват и това е заявено.

 

Каракачанов подчерта, че проблемът с неводоволството на президента е от 7-8 месеца – това не му харесало, онова не му харесало. „Президентът можеше чрез ранга, който заема, да потърси контакт със своя американски колега и ако има някакви съображения да ги каже и да помогне малко в този процес, защото е лесно да критикува, трудно е да се върши работа.Разбирам да го прави социалният министър, но това е върховният главнокомандващ“.

Каракачанов декларира, че всичко, което не му е харесало в договора, вече го е казал в прав текст на американската страна.

 

„При тях се смениха трима военни министри за това време. Казах им, че искат да вземат на босия цървулите, защото ние не сме Германия, Франция или Великобритания. И те намалиха цената. Казал съм, че това, което предлагат по този начин, нас не ни устройва. Казах го на тези, които са ми равностойни по институция – генерал Матис, министър Шанахън, посланика, генерал Хупър. Защо  Радев не помогна като институция, а не да пита защо ракетите са 16, а не 18, защо пилотите ще бъдат еди колко си и още и още…“, негодува военният министър.

 

Каракачанов укорява Радеве, че непрекъснато атакува кабинета. „Защо критикува българското правителство? Американците виждат, че при нас има разнобой и си гонят икономическите интереси. При тях, както и при руснаците, няма братство и партньорство – има икономически интереси. Кажи го на американците в прав текст – че не харесваш договора. А не да биеш по собственото си правителство, за да се харесаш на електората„, продължава гневен Каракачанов.

 

Според него целта на президента не е да провали сделката. „Той знае, че ако стане така, скоро нов самолет няма да видим. А такъв не сме вземали от 30 години. Просто печели политически дивиденти покрай мръсната работа, която трябва да свършим ние. Когато аз тръгнах да ремонтира Миг-29 не чух подкрепа от президентството. А като командир на ВВС той беше предложил като купим старите Ф-16 да махнем МиГ-овете. Не може да демотивираш пилотите, не е патриотично. Не може да използваш армията, за да удариш правителството“, заявява военният министър.

 

По отношение спора между министрите Красимир Каракачанов и Емил Караниколов и председателя на парламента Цвета Караянчева за ремонта на руските самолети Су-25 военният министър подчерта пред Епицентър.бг: „Аз няма какво да се разбирам, има закон и съм длъжен да го изпълнявам“.

Източник: Епицентър

Tagged

4 thoughts on “Каракачанов гневен на Радев: Щом не ти харесва цената на Ф-16, обади се на Тръмп!

  1. Истината е , че България не е богата страна и не може да си позволява да се прахосат толкова много пари за както каза президента “играчки”

  2. На мен лично ми звучи като едновремещното : “ Аз пък ще те кажа на тати…!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *