Марешки обвини Стефан Данаилов в нещо много страшно! Вижте какво каза!

България отблизо

„Стефан Данаилов като политик е абсолютна нула! Заради него сега няма пари за лекарства!“

Това заяви уверено Веселин Марешки, когато Сашо Диков попита защо „Воля“ е подкрепила гласуването на мораториума върху лекарствата“.

По време на ожесточените дебати в парламента Ламбо стана и от трибуната отправи трогателна реч към всички депутати. Данаилов обясни здравословното си състояние, жестоката и дълга борба с левкимията, която проведе, скъпите лекарства, които се е наложило да си купува и още ги купува.

„Аз съм актьор, преподавател, цял живот съм бил на сцената и сред студентите, имам пари от хонорарите, заработени честно от мен, затова и оживях. Защото имах възможност да си купувам лекарствата. Но какво да направят останалите онкоболни, които са на една заплата, или на една пенсия? Те просто са обречени. И ние тук, гласувайки мораториум за лекарствата им, ставаме техни убийци. Държавата ни иска да се вдигне ръце  от тези хора и да ги остави на съдбата им, а ние се превръщаме в съучастници. Имате ли представа какво значи да си онкоболен? Как се хващаш за всяка сламка, за всяка надежда? Как не знаеш дали утре ще се събудиш, как се чувстваш обречен и трепериш от страх, че за теб няма утре. Има болката само днес. А тук някои с лека ръка гласуват съдбата им. Това е нечовешко! Чувствам се като убиец!“ – каза Данаилов и се разплака на трибуната.

Той е виновен, че сега няма пари за лекарства, избухна Марешки пред Диков.  Той е депутат от много време и няма право да ни нарича нас, новите народни представители – убийци. Защо е допуснал толкова време да няма пари за лекарства, за учители, за пенсионери? Защо не се е борил?  Това неговото  е страшен цинизъм да обвинява мен!

Хората ме спират по улиците и ме поздравяват с огромно уважение,  защото  знаят какво правя. Работя за тях, похвали се лидерът на „Воля“.  Лично аз и групата ми ще отхвърлим вота на недоверие, който внася партията на Данаилов  и ще подкрепим създаването на антикорупционен орган, въпреки ветото на президента“, допълни той.

Ех, Марешки!

Дотам ли я докара, че да обвиняваш един човек на достолепна възраст за безумието и алчността на политиците?

Като си толкова загрижен за хората, защо вървят проверки по аптеките и бензиностанциите ти?

Какво стана с делата, които водят срещу теб?

Или смяташ, че ако козируваш на Борисов и гласуваш, каквото ти каже, всичко ще ти се размине?

Ако искаш наистина да те обичат хората, направи една благотворителна кампания. Избери си сто болни и поеми лечението им. А не да продаваш генерици.

Направи нещо добро!

Зъбенето срещу стар, болен и достоен човек и пълните лъжи, че той бил виновен за дереджето на държавата е истински цинизъм!

Само че Стефан Данаилов ще остане завинаги в историята, а ти, Марешки, ще бъдеш забравен.

Такава е съдбата на палачинките.

Особено когато са менте!

Автор Станислава Славова,  istinata.net

 

 

Tagged

4 thoughts on “Марешки обвини Стефан Данаилов в нещо много страшно! Вижте какво каза!

  1. Напълно съм съгласна с последните изречения от статията ! ЕДИН ДОСТОЕН ЧОВЕК ! Факт, че няма студент, който да не го уважава и с почтителност да не му казва „мастера“ Всеки може да провери какво значи това !

  2. Да, един достоен за уважение Човек,
    и една отвратителна наглост, присъща на магарешки и сие….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *