Президентът отговори на Борисов: Изгответе в ЕС общ план за действие срещу миграцията!

България отблизо
България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници.

За това призова президентът Румен Радев на среща с министър-председателя, представители на правителството и на службите за сигурност, които го информираха за резултатите от заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Искането за приемане на такъв оперативен план беше внесено в Съвета на ЕС от държавния глава още през 2017 г. и беше обсъдено на срещата на върха на президентите на парламентарни републики от Европейския съюз на 11 октомври т.г. в Атина.

 

По време на срещата на „Дондуков“ 2 беше обсъдена ескалацията на напрежение в региона на Близкия Изток, както и предприетите от отговорните институции мерки за охрана на границата и за безопасността на гражданите.

 

Представителите на службите за сигурност увериха, че няма пряка заплаха за сигурността на страната, но ще продължат да следят внимателно развитието на ситуацията.

Припомняме, че днес се събра Съвета по сигурност към Министерски съвет, а не Консултативен съвет за национална сигурност, който е под ръководството на президента и се свиква тогава, когато има непосредствена заплаха за страната.

Инициатор беше Борисов, който не покани президента да присъства, но пък изтърча при него да му докладва какво е решено. Което можеше да стане и с пращането на една обикновена стенограма.

Борисов демонстрира свръхактивност и свръхзагриженост към България, а след това демонстрира пред народа невиждана досега близост и и чинопочитание към Радев.

Радев му отговори протоколно и го посъветва да се обърне към приятелите си от ЕС, коментират оживено в социалните мрежи.

Мнозина смятат, че това беше показна предизборна акция от страна на ГЕРБ и в момента няма непосредствена опасност за България. Иначе Радев щеше да свика КС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *