Проф. Александър Маринов: Управлението на държавата е излязло от контрол, народът е под упойка

България отблизо

Ерозирането на доверието в институциите може да продължи до безкрай или краят му да дойде във всеки момент.

Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. По думите му механизмите на нормална държава у нас не съществуват. Големият проблем е, че зад скандалите стоят реални проблеми, които причиняват страдание на голям брой хора.

Обществото е загубило съпротивителни сили. Това е като онази рядка болест, при която човек не чувства болка. Не става въпрос за упойка, защото тя минава, а за неспособността за неспособността да се почувства болката от това, което стои за скандалите.

Скандалите са проявление на две неща. Първо, че е загубено всякакво чувство за мярка и второ, че управлението на държавата е излязло извън контрол и не може да бъде овладяно от гледна точка на избухването и придобиването на публичност относно скандалите“, каза той.

Проф. Александър Маринов каза още, че явлението „отговорност“ го няма в повечето хора с власт и пари. Според него за тях няма значение дали погазват закони. Политологът коментира, че очевидно са необходими сериозни промени в българската институционална и обществена общественост, за да може носенето на отговорност да стане задължително.

Той допълни, че ако това не стане, ще си останем на положението на което сме. Политиката е управлението на общите ни дела, а това, което става, е опасно, допълни проф. Маринов.

Отношението на обществото към политиката е рефлексия на скандалите и е омерзително и опасно, което значи, че не знаем как да контролираме общите си дела, каза още той.

Трябва да се търси адекватност на обществените потребности и очаквания, каза още проф. Александър Маринов.

Според него има партии, които са адекватни спрямо своите явни или неявни цели, но има и такива, които са очевидно неадекватни, дори и според техните егоистични стандарти.

„Давам ви пример. Партия, която много добре преследва интереса си, е ДПС. Тя непрекъснато прави всякакви възможни маневри и то умело. В един момент напада управляващите, в следващият се съюзява с тях. Това е липса на всякакви принципи, освен на този да е изгодно за тях. Някой би казал, че това е адекватно на фона на обърканото и непоследователно, и дори понякога самоунищожително поведение на други партии. Но такава адекватност ли ни е нужна“, попита той.

Проф. Александър Маринов каза още, че в България имаме майстори в преследването на егоистични цели, но не такива партии трябват на българското общество. Според него повечето партии бележат своя срив, поради потресаващата продажност на социолозите.

Чувството за безнаказаност се разпространява с размах, каза още той и уточни, че повечето партии се държат така, сякаш не им се налага да полагат усилие за предстоящите избори.

Когато няма разумно обяснение за действията на партиите, човек започва да се колебае между възможности: или че става дума за неадекватни хора, или че има конспиративни планове, обясни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *