Шок: Горанов харизва киберсигурността на България на… Ето на кого!

България отблизо

Фирма „Информационно обслужване“ да поеме гарантирането на киберсигурността. Това е един от вариантите, които обмисля държавата.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов, който заедно с премиера бе в Петрич, съобщава Дарик.

Горанов уточни, че има поне два сценария за действия за подобряване на киберсигурността и електронното управление.

Единият е свързан с осигуряването на по-високи възнаграждения, адекватни на пазара, коментира той проблема със заплатите на IT специалистите в държавния сектор, за което стана въпрос и на сутрешния форум с участието на премиера Бойко Борисов.

И другият вариант е да се възложи на „Информационно обслужване“ да поддържа големите държавни системи, по подобие на модела в Австрия и други западни страни.

„Една голяма държавна компания, която носи отговорност не само за изборите, но и по отношение на критичната инфраструктура, обясни финансовият министър. Финансирането на звеното по киберсигурност ще бъде осигурено от бюджета, каза още Горанов./epicenter.bg/

Коментар на ИСТИНАТА:

Киберсигурността на държавата е много сериозна работа. Защото всички лични и държавни данни са в компютърните системи. Да не говорим, че енергетика, държавна администрация, здравеопазване, банките – всичко е на компютри. Дори светофарите и уличното осветление се управляват от тях. Затова на работа в киберсигурността на държавата трябва да се привлекат доказани компютърни специалисти.

Вместо това, обаче, Борисов и Горанов се готвят да възложат това на…фирма „Информационно обслужване“. А знаем, че неин несменяем шеф е Михаил Константинов, който досега отговаряше само за изборите. Защо става това?! Ами много просто. Ако назначат истински компютърни спецове, които да работят за киберсигурността на държавата, те веднага ще изловят машинациите, които се правят по време на изборите. И ще стане нов огромен скандал. „Изборигейт“.

Затова шефа на герберите и неговия оръженосец насочват общественото мнение към мисълта, че с тази работа може да се заеме Мишо Константинов. Той и без това отговаря за изборите, защо да не поеме е киберсигурността. така хем ГЕРБ ще бъде неограничено време на власт, хем никой няма да разбере как става това.

А после може да дадат на Мишо Константинов и зимното и лятното слънцестоене. За да сме по-сигурни кога трябва да изгрява и залязва слънцето. И до там може да се стигне. Не бойте се!

Иво Македонски

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *