Адв. Марковски: Държавата трябва да плаща маските, които изисква! Не всеки може да си позволи по 3 лева на ден

България отблизо
Един пенсионер няма как да дава по 3 лв. на ден за маски. Законът казва, че в условията за изпълнение на противоепидемичните мерки, ако те са свързани с разход, то той е за сметка на държавния бюджет.

Така пред Нова тв адвокат Марин Марковски обясни от правен аспект дали предпазните маски трябва да бъдат безплатни.

 

„В Закона пише още: „Държавните и общински органи създават необходимите условия за изпълнение на мерките по чл. 47 – като слагане на маски. Средствата за това се осигуряват от държавния бюджет”, посочи юристът.

 

Той коментира и дали физическо лице може да обжалва глоба, наложена в градския транспорт, за неносене на маска, като се има предвид спорният текст в закона.

„Съставя се акт за административно нарушение, прави се наказателно постановление и получилият акта има право да го обжалва пред съда. Неговият адвокат заявява, че съгласно закона клиентът му няма маска, защото държавата не е осигурила. Тоест, има възражение, което е сериозно”, заяви Марковски.

 

Според него държава трябва да раздава маски и призова за носене на предпазни средства.

 

Юристът коментира и предсрочно свалената карантина на българските премиер и президент, които бяха контактни лица на заразени с COVID-19.

„Смятам, че има изключително голям проблем. Когато налице е административна заповед, тя е валидна за всички. Има равенство на закона с права и задължения, според Конституцията. Ако в закона има изключения и се сочи кои са – тогава да. В заповедта, ако не е записано, трябва да се изпълнява безпрекословно”, заяви Марковски.

loading...

Tagged

1 thought on “Адв. Марковски: Държавата трябва да плаща маските, които изисква! Не всеки може да си позволи по 3 лева на ден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *