Алексей Пушков: В Турция се готвят да убият и новия руски посланик!

Свят

Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че към заплахите, които се отправят в Турция по адрес на руския посланик, трябва да се отнасяме сериозно.

Така той коментира изявлението на руския посланик в Турция Алексей Ерхов, относно заплахите срещу него след последните събития в сирийската провинция Идлиб.

Силата на радикалните турски групировки не бива да бъде подценявана, защото именно те убиха предишния руски посланик Андрей Карлов “, каза пред вестник „Взгляд“ сенаторът Алексей Пушков.

„В Турция има радикални сили, които се отнасят много негативно по отношение на ролята, която Русия играе в Сирия. По едно време дори, Турция доставяше оръжие на джихадистите в Сирийската арабска република. На всичко отгоре, официална Турция отдавна е против президента Асад и настоящото сирийско правителство. Затова, в Турция периодично се проявяват сили, които са крайно недоволни от действията и ролята на Русия в Сирия “, заяви сенаторът Алексей Пушков.

Руският посланик в Турция Алексей Ерхов съобщи за заплахите, които му бяха отправени в Турция след влошаването на ситуацията в сирийската провинция Идлиб. „Не искам, но ще цитирам някои от изявленията. „Прости се с живота“, „Никой няма да скърби за теб“, „Време е да изгориш“ и т.н. „, цитира руския посланик, уважаваната информационна агенция РИА Новости.

Сенаторът Алексей Пушков припомни, че „всичко това вече се е случило веднъж – преди пет години, само че камъчето на раздора вместо сирийския Идлиб, беше сирийската провинция Алепо“. И това завърши със сваляне на руски изтребител и злодейското убийство на предишния посланик Андрей Карлов. Затова, в четвъртък, руското посолство в Анкара обяви засилена защита, поради постъпващите заплахи.

Според него, убийството на бившият посланик Андрей Карлов, отразява онази степен на крайност, до която могат да стигнат турските радикали, или онези структури, които стоят зад тях, и които насочват и използват турските екстремисти.

Припомняме, че през ноември 2018 г. турската прокуратура обяви, че приключва разследването за убийството на предишния руски посланик. А през октомври 2019 г. съдът в Анкара освободи тримата обвиняеми по това дело.

Припомняме още, че в четвъртък Турция е прехвърлила свои командоси в сирийския Идлиб. В същия ден Анкара обяви, че изпраща нови войски в Идлиб, уж за „контрол на региона“. Вестник „Взгляд“ вече писа, че победите на сирийската армия предизвикаха истерика у турския лидер Реджеп Ердоган.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *