„Алфа Рисърч“: 15 – 20 процента от гласовете на хората изчезнаха!

България отблизо

Огромният брой недействителни бюлетини, младите хора, които не вярват на политиците, и непрозрачността на финансиране на партиите. Това са трите големи проблема, които Асоциация ”Прозрачност без граници” откроява в края на годината, в която българите отидоха два пъти до урните – през пролетта на изборите за европарламент и през есента за избор на местна власт.

Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията, представи проучването тема „Почтеност в изборния процес и доверие на младите хора в политиката“.

След тези изводи следват и препоръки – трябва да се извърши експертна оценка от страна ЦИК на недействителните бюлетини и да се предприемат мерки 15-20% от гласовете на българските граждани да не изчезват.

„Настояваме ЦИК да вземе необходимото решение, което е нейно законово задължение – да направи анализ и да представи доклад и законодателни изменения по отношение на действителните бюлетини“, съветва експертът.

По думите му и на последните избори е видно, че СИК отново се оказва слабото звено.

Тези факти сочат и резултатите от проведеното от „Прозрачност без граници“ изследване: 46% от анкетираните извеждат като основен проблем неучастието в изборите, 34% – купения вот.

Според Кънчо Стойчев над 60% от партийните бюджети отиват за нерегламентирани практики

„Това значи, че има огромна част от българите, които не вярват, че изборите решават живота им и това е следствие от начина на провеждане на изборите. Този анализ трябва да се направи сега, а не в навечерието на следващите избори“, каза Калин Славов.

Втори важен акцент са направените промени във финансирането на политическите партии и драстичното спиране на субсидиите. Като следствие на това  спиране, партиите, които нямат пари за политическа дейност, остават в ръцете на олигарсите и фирмите, а това е „размяна на власт срещу пари“.

И на трето място – за младите хора, „политика“ е мръсна дума. Според младите хора, политиците не работят за общественото благо – това смятат 55% от анкетираните, 32% свързват политиката с корупция, а тези цифри обясняват и защо младите напускат страната./frognews.bg/

Какво трябва да се направи, за да станат изборите честни и прозрачни?

Трябва да се отварят чувалите и да се направи анализ на какво се дължат толкова много недействителни бюлетини, за да станат резултатите реални. А там, където изборите са опорочени, да се повтори вота. Виновните да се накажат най-строго. И тогава да се види реалната картина, такава каквато е трябвало да бъде според волята на народа.

Затова е необходима коренна промяна в начина на администриране на изборния процес – избирането, обучението и боравенето с изборните книжа, да се спре с практиката да се разнасят бюлетини, да се въведе машинно гласуване, оптични скенери за преброяване и всичко останало, което да гарантира честен и прозрачен изборен процес.

Защото управлението е делегитимирано. Хората не вярват в нищо. И държавата се срива към дъното. И най-важното. Трябва това управление да си отиде, заради тези огромни манипулации, които създаде на тези и отминалите избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *