Американският Сенат гласува нови санкции срещу руските газопроводи. Но Кремъл не им обръща внимание!

Свят
Американският Сенат на практика разшири санкциите за газопроводите Турски поток и Северен поток-2. Изглежда на Капитолия много се разбързаха, защото заседанието в Сената се състоя в твърде необичайно време. Точно преди инаугурацията.

Бързането, обаче, не им помогна. Въпреки че цялата процедура се наблюдаваше с особен интерес, именно заради вкараните в закона за бюджета, санкции на газопроводите с руско участие.

Сенатът гласува новите санкции, но…нито Русия, нито Германия им обърнаха внимание. Защото санкционните напъни се случват на фона на продължаващото строителство на „Северен поток-2“. Само преди дни бе приключено изграждането и полагането на тръби в немския участък на газопровода.

Германия и Русия отказват да се съобразят с американския натиск за спиране на строителството и продължават работа. В ход е и изграждането на „Турски поток“ и на неговото разклонение „Балкански поток“.

За последното, официални американски представители на няколко пъти обявиха, че го разглеждат като част от „Турски поток“. Но…само преди ден, сръбският президент Александър Вучич откри сръбския участък на „Балкански поток“. Часове след това, българският министър-председател Бойко Борисов посети компресорна станция в Петрич, снабдявана от вчера с газ от Азербайджан. По обичая си, иначе словоохотливия за „Балкански поток“ Борисов, отново се поклони на американците и удари една тлъста четка. Независимо от активните сръбски действия, той отрони само едно изречение по темата: „Балкански поток работи, компресорите се подменят с американските, най-добри, реверсивни компресори“. Припомняме, че Алековият герой Бай Ганьо е действал точно по същия начин. Кланяй се наляво и надясно, целувай тук – там, пък дано станат нещата.

Ето това е и тактиката, и стратегията на Борисов, доколкото при него изобщо може да се говори за такива неща.

 

Тепърва ще става ясен мащаба на санкциите, предвидени в закона за военните разходи на САЩ, но те със сигурност са насочени към свързаните с тяхното строителство компании. Въпросът е, че потърпевшите държави и техните фирми, отказват да се съобразяват с американските напъни. И категорично демонстрират, че няма да влязат в играта на САЩ, която цели да ги вкара в подчинено положение.

Пак в този закон се предвиждат и санкции спрямо Турция заради закупуването на руските зенитноракетни комплекси „С-400“, както и отпускането на Украйна на 250 млн. долара военна помощ. Само че и Турция продължава да увърта и да прави какво ли не. И изобщо не се опитва да изпълнява заповедите на Вашингтон.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *