От последните минути: Китайски експерти настояват да се спре ваксината Pfizer!

Свят

Китайски здравни експерти призовават за спиране на коронавирусната ваксина Pfizer поради 23 смъртни случая в Норвегия след ваксинация.

Експертите смятат, че след инцидента в Норвегия, други страни също трябва да преустановят използването на ваксини срещу COVID-19, като Pfizer, които са създадени с помощта на експериментална технология на иРНК, пише pogled.info., позовавайки се на китайския вестник Global Times.

Според един експерт, новата иРНК ваксина е разработена бързо и не е доказана като безопасна за широко приложение при хората. По-рано беше съобщено, че в Норвегия са регистрирани 23 смъртни случая след ваксинация с ваксината Pfizer.

Освен това Германия започна тестване след смъртта на 10 души, ваксинирани срещу коронавирусна инфекция с ваксината Pfizer/BioNTech.

Надеждността на ваксинационните програми е застрашена, заявиха европейските правителства във връзка с внезапното съобщение, че Pfizer временно забавя на доставките на ваксините срещу COVID-19. Проблемите по всяка вероятност ще продължат до началото на февруари, а причината е оптимизация в производството за повишаване на капацитета му.

„Тази ситуация е неприемлива. Това не само влияе на планираните графици, но и намалява доверието в процеса на ваксинация“, заявиха министрите на здравеопазването и социалните въпроси на шест държави от ЕС в писмо до ЕК.   Писмото е подписано от Швеция, Дания, Финландия, Литва, Латвия и Естония.

От Pfizer обещават сегашното забавяне да доведе до „значително увеличение на дозите в края на февруари и март“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *