Анализатор: Без помощ от Запада фронтът в Украйна ще рухне през лятото

Свят

Известният военен анализатор и специалист по руската армия Дара Масикот от фондация „Карнеги“ публикува в списание Foreign Affairs статията „Времето в Украйна изтича“.

„Без увеличаване на западната военна помощ и сериозна промяна в стратегията на Киев, позицията на Украйна на бойното поле ще продължи да се влошава, докато не достигне критична точка, може би до лятото“, пише Масикот.

При сегашните темпове, когато нуждите на Украйна от боеприпаси и жива сила не се задоволяват, украинските части ще започнат да се изтощават, което ще направи руския пробив реална възможност.

Но сега не е време за отчаяние, а за спешни действия. Руските сили имат уязвимости, които могат да бъдат използвани, и предимства, които могат да бъдат намалени с течение на времето, но само ако Украйна получи това, от което се нуждае сега.“

Русия има лимит както на броя на хората, които може да мобилизира, така и на количеството оборудване и боеприпаси, които може да произведе. Този лимит може да бъде достигнат до 2025 г., смята Масикот. Но ако фронтът се срине по-рано, още тази година, всичко това няма да има значение.

Тя призовава спешно да се направят три трудни и непопулярни неща: нова мобилизация в Украйна, рязко увеличаване на доставките на боеприпаси от Запада (това включва и САЩ) и ускоряване на изграждането на нови отбранителни линии.

Анализаторът явно не разбира, че нито едно от тези неща не може да бъде изпълнено. Украйна вече проведе много мобилизации и сега няма кого да мобилизира. Рязко увеличаване на боеприпасите от Запада няма как да се случи, за това ще са нужни години. А за изграждане на нови отбранителни линии са нужни както строители, така и инженери, каквито вече почти няма в Украйна, да не говорим за специализирана техника, която е още по-кът.

А и украинците, които са на фронта, вече отдавна са изтощени, така че тяхната мисъл е как по-бързо да се измъкнат от пъкъла на боевете, а не как да правят нови укрепления.

Източник Нюз.бг

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *