Русия нанесе нов СИЛЕН УДАР на западната хегемония: Направи нещо, което паникьоса САЩ!

Свят

Съветът на Федерацията одобри Закон за безопасна работа на Интернет в Русия. Вносители на проектозакона бяха сенаторите Андрей Клишас и Людмила Бокова, както и депутатът Андрей Луговой.

Проектът има за цел да защити нормалната работа и устойчивостта на Интернет в Русия, в случай на заплаха за нормалното му функциониране, която идва от от чужбина.
Сега законът трябва да бъде подписан от президента Владимир Путин. Влизането в сила е предвидено за ноември 2019, с изключение на разпоредбите за криптографска защита на информацията и националната система за имена на домейни – те ще започнат да работят от 1 януари 2021 г.

Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко отбеляза, че законът не преследва изолиране на Русия. Според нея това е „безсмислено и невъзможно“: Напротив, иновацията ще попречи на Запада да изключи Русия от цифровите технологии и световната интернет мрежа.

Какво ще се промени?

Законопроектът предвижда създаването на център за мониторинг и управление на интернет мрежата в Роскомнадзор, който ще гарантира наличието на комуникационни услуги в Русия в случай на извънредни ситуации. Също така информацията, която циркулира в държавните органи и държавните предприятия в Интернет, допълнително ще бъде защитена чрез криптиране.

И само правителството ще одобрява реда за инсталиране, експлоатация и модернизация на техническото оборудване в комуникационните мрежи.

Изискванията за функциониране на пунктовете за обмен на трафик ще бъдат одобрени от Министерството на цифровото развитие, съобщенията и масовите комуникации в координация с Федералната служба за безопасност/ФСБ/ на Русия.
Координацията за гарантиране на устойчиво, сигурно и цялостно функциониране на Интернет в Русия пък, ще бъде осигурявано от Роскомнадзор.

А всичко това е голяма мъка за Запада. Ако САЩ и ЕС решат да изключат Интернета за Русия, това няма да постави под заплаха нормалната работа на руската държава. Включва се автономният руски Интернет и държавните органи, заедно с всички институции си работят в обичайния режим. Нещо повече. Интернет връзката между държавните органи, предприятия и армията ще бъде криптирана и никой няма да може да я разчете. Работят и държавните предприятия, включително тези от Отбранително-промишления комплекс. Работи и интернет комуникацията в подразделенията на руската армия. А това е особено важно в случай, че Западът реши преди да нападне Русия да изключи интернета, който идва в РФ от чужбина.

Интернет връзката между обикновените ползватели в Русия също няма да бъде спирана. И още нещо. С новия закон се слага край на изтичането към западните спецслужби на информация за руските граждани и политици чрез Интернет . И те повече няма да могат да си правят бази данни за Русия. Ще кажете, ама тя досега информацията е изтекла и западните бази данни за Русия са вече готови. Да, това което е изтекло няма как да се върне. Но…Сащ и ЕС няма да могат да получават нови данни и да актуализират своите готови информационни масиви за РФ и нейните граждани. Така, само след няколко години, съставените с толкова труд западни бази данни ще остареят и няма да са им от полза. Ето затова ги боли толкова много. И затова е толкова страшен новият удар, който Владимир Путин им нанася.

Изобщо, ако Щатите решат да изключат западния интернет на Русия, то нищо страшно няма да се случи. Огромната страна ще продължи да си функционира нормално. С други думи, желанието на САЩ и ЕС да контролират Русия чрез Интернет пропада безвъзвратно.

Ето затова Западът реве, че Русия уж щяла да контролира Интернета на обикновените хора и щяла да ги цензурира. Нищо подобно. Кремъл просто измъква още едно килимче изпод краката на каубоите, а скоро ще измъкне и цялото седло, на което те опитват да се закрепят. А тогава ще има още по-голям рев. Но това изобщо не плаши нито Владимир Путин, нито руския народ.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “Русия нанесе нов СИЛЕН УДАР на западната хегемония: Направи нещо, което паникьоса САЩ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *