Асен Василев иска да въведе еврото в България веднага, нямало нужда да чакаме да ни приемат в Еврозоната, народът искал смяна на валутата

България отблизо
България преговоря с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждането на еврото като паралелна валута у нас. Това съобщи финансовият министър Асен Василев.

Какво означава това?

 

Че докато влезем в еврозоната ще можем да избираме например, дали да получаваме заплатите в евро или в левове. Както и физическите лица ще могат да избират една от двете валути дали да извършват сделки.

 

Знаем, че засега перспективата пред страната ни да влезе в еврозоната е началото на 2025 година. Изоставаме заради неизпълнението на критерия за инфлация, както и с приемането на специалното законодателство, съобщава БНТ.

 

Еврото и лева да се използват като паралелна валута и за разплащания от гражданите.

 

„В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати, по закон се извършват само в лева. Нека да си проведем всички разговори с ЕЦБ и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевремнно коментирана“, каза Асен Василев, министър на финансите.

 

Синдикатите настояват всичко да се съгласува с ЕЦБ и Еврокомисията.

„Със сигурност ще има някакво сътресение, но то дали ще бъде сега или по-нататък от него няма как да избягаме, но в в това е опасностна, ако го направим на своя глава“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

 

Бизнесът е положително настроен към еврото, но очакват разговори с финансовото министерство.

 

„Всички действия, които се предприемат във връзка по-бързото въвеждане на еврото в България, българският бизнес ги подкрепя. Добре е че се водят разговори с ЕЦБ, но тези разговори следва да се водят и с бг бизнес, доколкото има редица проблеми във връзка с организацията на производствените процеси, бизнес софтуера и дори и фискалните устройства. Не е ясно дали може да работи по начин, по който да приема плащания в две валути едновременно. Вие, ако отидете в магазина, ще можете ли да платите с 10 лв и 5 евро едновременно?“, заяви Станислав Попдончев, заместник-предсeдател и главен финансов директор в БСК.

 

„Предимствата обаче преобладават над недостатъците, затова защото ще имаме по-лесен достъп до кредити, по-ниски лихви по тях, самите трансакционни разходи по сделките, знаем, че повече от половината търговия на България е в ЕС“, коментира Цветан Симеонов, ротационен председател на АОБР за 2023 г., и председател на БТПП.

 

Работодателите очакват поне шест месеца подготовка преди въвеждането на промените. България отговаря на критериите за нисък дълг и бюджетен дефицит, но все още не покрива изискването за инфлация, обясни финансовият министър.

Tagged

6 thoughts on “Асен Василев иска да въведе еврото в България веднага, нямало нужда да чакаме да ни приемат в Еврозоната, народът искал смяна на валутата

  1. Да точно така въвеждането на еврото трябва да стане възможно най -скоро ,за да има по малко икономически загуби за България ,всяко отлагане и изчакване носи милиони загуби на икономиката и на всеки индивид по отделно .Шарлатанските приказки на враговете на България са от друг пройзход и в друго направление .Ако народа е найвен и глупав ще могат да го манипулират с приказките разспросъранявани от неофашисъката банда възраждане.

  2. Баклавата първо да усвои българския правопис и тогиз да раздава акъли за еврото.

  3. Как така „иска да въведе“!? Кой е той да исика! Падишаха иска! И няма кой да му каже ,че бърка епохите. Преди ни насилваха, защото нямаше информация, сега просто ни насилват !

  4. Как кой!Ами това е новият министър на финан,,ц,,ите,и защитник на пен,,ц,,иите.А защо ли !?Ами как защо !Защото много му се услажда големия кокал във властта.А без малко без ,,ДБ,, да напълнят гащите, и да я изтърват пустата власт .А как няма да мисли за пенсиите това са 2,5млн.електорат!Половин Бг .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *