ГЕРБ подготвя безумен закон: Президентът вече няма да назначава служебни правителства, парламентът няма да бъде разпускан

България отблизо

Президентът няма да назначава служебното правителство. То ще бъде регламентирано с норма в конституцията. Това предвижда промяна в основния закон, по която парламентарните група на ППДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС са постигнали съгласие. Юристи обясниха, че в Гърция в конституцията е записано, че председателят на Върховния съд оглавява служебното правителство. Освен това парламентът няма да може да бъде разпускан, той ще контролира служебното правителство и ще излиза в “изборен отпуск” месец преди вота, разказа пред “Труд news” участник в лидерската среща за промени в конституцията.

 

След нея Делян Пеевски обяви, че комисията за промени в основния закон ще бъде преформатирана и в нея няма да има ярки политически фигури. Това означава, че той и Мустафа Карадайъ ще я напуснат. “Това, което се разбрахме, е да се премахне чистото партийно начало, за да спрат споровете кой, къде и как участва. Защото конституцията е по-голяма от всяка една партия”, заяви Пеевски.

Ще има работна група, в рамките на която да се обсъждат различните идеи, за да може да има по-бърз напредък по промените в конституцията и съдебната реформа, съобщи Мустафа Карадайъ. В нея ще могат да участват както депутати, така и експерти поканени от парламентарните групи. Промените в основния закон трябва да са готови до края на юли, казаха участници в срещата.

Постигнато е съгласие между трите парламентарни групи, които обявиха, че ще извършат промените в конституцията за ограничаване правомощията на главния прокурор. Идеята на ДБ да бъде премахната фигурата главен прокурор е отпаднала окончателно след разговори с конституционалисти, които бяха категорични, че за подобно изменение е необходимо свикване на ВНС. Все още има и спорове дали да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години. Спор има и за разделянето на ВСС на два отделни органа и дали да бъде запазен пленума като “шапка” или да отпадне.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *