Асен Василев обясни на „Демократична България“ трябват ли ни ядрени мощности или не!

България отблизо

Спор „за“ и „против“ развитие на ядрената енергетика и изграждане на нови мощности раздели формациите, преговарящи за съставяне на кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“/ПП/.

По време на дискусията в сектор „Енергетика“, съпредседателят на ПП Асен Василев се обяви категорично за това България да остане държава с ядрена енергетика: „За нас, ядрени мощности в България не е въпрос само на енергийна сигурност, това е въпрос от националната сигурност“.

Той беше подкрепен от БСП и „Има такъв народ“/ИТН/.

Експертите от „Демократична България“/ДБ/, обаче се противопоставиха на изграждането на седми реактор в АЕЦ „Козлодуй“.

В един момент, когато блоковете на АЕЦ ”Козлодуй” излязат от експлоатация, трябва да имаме готов вариант, няма как България да остане без ядрена мощност. Твърдо смятаме, че страната ни не бива да остава без ядрена мощност в който и да е момент”.
Това обяви Асен Василев от ”Продължаваме Промяната” по време на коалиционните преговори на тема енергетика.

„Изграждане на ядрени мощности ще има по-нататък, зависи каква ще е необходимостта. Но ние твърдо смятаме, че са крайно необходими нови мощности, за да е обезпечена ядрената енергия на страната ни. Смятаме, че България трябва да е ядрена държава“, категоричен бе Василев.

Според Иван Хиновски от ИТН, трябва да се работи по изграждането на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. „5 и 6 блок ще просъществуват още десетина години. Най-лесно е адекватно е да се работи по 7 блок, там има вече ОВОС, готви се ПУП, като цяло нещата там са напреднали. Това би бил един прозрачен европейски проект. Не е добре да отлагаме и да чакаме нови технологии“, смята Хиновски.

Според Асен Василев за момента най-евтиният вариант е да се работи по АЕЦ „Козлодуй“.

Партиите се обединиха около това, че трябва да се запази комплексът „Мини Марица“ и да се преговаря за максимално удължаване на живота на комплекса.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *