Асен Василев проплака: Президентът предава националните интереси и решенията на легитимното ни правителство!

България отблизо

Асен Василев с остра критика към действията на президента Румен Радев, който по-рано сезира КС за плащанията за внос и транзит на газ през България.

„Днес стана ясно, че президентът е реферирал таксата, наложена върху преноса на руски газ върху  Конституционния съд на България. Това няма да спре изпълнението на закона. От 13 октомври таксата се събира. Очакваме първите постъпления на 14 ноември.

 

Уведомени са всички компании, които ползват газопреносната мрежа у нас. Учудващо е, че президентът не защитава националния интерес.

Поне не го защитава така, както аз го разбирам. Националният интерес е на интерес на България, а не интереса на руската федерация и на „Газпром“. С това си действие Радев се обяви като защитник на регулатора. Това е срам за президентската институция”, поясни Василев.

Припомняме, че президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите от Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, с които се налагат „енергийни вноски“ върху вноса на руски природен газ в България, както и върху неговия пренос за Европа през територията на страната ни.

 

В искането си до Конституционния съд президентът посочва, че са нарушени редица положения, закрепени в Българската конституция.

Оспорените текстове са в несъответствие с принципа на законоустановеност на данъците и таксите, тъй като изначално не е ясна правната природа на нововъведената „вноска“ и дали тя представлява данък, такса или мито.

Отбелязва се също така, че са нарушени принципите за гарантиране на правото на собственост и на свободната стопанска инициатива. Не на последно място, законът е приет в противоречие с правилата за упражняване на законодателна инициатива и с принципа на правовата държава.

Отбелязано е също, че държавите членки на ЕС са в митнически съюз помежду си и е въведена забрана не само за мита между държавите членки, но и за едностранно налагане на „всички такси с равностоен на мито ефект“.

Tagged

1 thought on “Асен Василев проплака: Президентът предава националните интереси и решенията на легитимното ни правителство!

  1. Ти предаде цялата държава на краварите а сега реве на чужд гроб Не реви на чужд гоб защото не знаеш на коя страна главата или за теб е добре

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *