„АстраЗенека“ изтегля ковид ваксината си по целия свят. Причината ще ви смае

Свят

Фармацевтичната компания „АстраЗенека“ обяви, че започва изтеглянето на ваксината си срещу COVID-19 в световен мащаб. Причината е наличието на много препарати, които са пригодени за нови варианти на болестта. Съобщението идва след като през март компанията доброволно се изтегли от Европейския съюз.

На 7 май от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че ваксината повече няма да се използва. „След молба от производителя, разрешението за разпространение в търговската мрежа на ваксината на „АстраЗенека“ срещу COVID-19, което бе прието на 29 януари 2021 г., се отменя“, пише в съобщението на ЕК.

Според обяснението на компанията решението идва след анализ на новите възможности за ваксиниране, които са по-добре адаптирани към болестта и нейните варианти. Това е довело да загуба на интерес към ваксината на „АстраЗенека“, която вече не се произвежда или зарежда.

„Според независими оценки над 6,5 млн. човешки животи са били спасени само през първата година, в която ваксината стана достъпна. Глобално бяха осигурени повече от 3 млрд. дози“, казват от компанията.

И други страни извън ЕС вече спряха да поръчват от препарата. В Австралия ваксината не е достъпна от март 2023 г.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *