Африканските народи се освобождават: Руски войски сменят американските в Нигер

Свят

Съединените щати се съгласиха да изтеглят от Нигер своя военен контингент, който уж трябваше да се бори срещу джихадистите. На практика обаче, тези западни контингенти помагаха на западните фирми да експлоатират безнаказано природните богатства на африканските страни. Сега африканските държави се обръщат към Русия, на която не са и необходими никакви природни богатства, понеже тя ги има в изобилие на своя територия., съобщават руски медии.

Дългоочакваният ход на практика бележи нова регионална победа за Русия, която засили фокуса си върху Африка и подкрепи правителствата в съседните Мали и Буркина Фасо, пише France24.

Заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл прие искането на властите в Ниамей по време на среща във Вашингтон с премиера Али Махаман Ламин Зейн, който е на власт след освобождението на страната от колониалния режим през юли. Военен персонал от руското министерство на отбраната трябва да инсталира система за противовъздушна отбрана и да обучи нигерската армия за нейното използване, съобщи миналата седмица държавният канал RTN.

Мисията следва телефонен разговор между ръководителя на новото правителство Абдурахаман Чиани и руския президент Владимир Путин в края на март, пише „Фокус“.

До освобождението през юли миналата година Нигер беше последната колония на Запада в района. През март новото правителство прекрати военното сътрудничество със САЩ. Германските въоръжени сили управляват въздушна база в Ниамей, чието бъдеще все още е неясно.

Подобно на своите съседи Мали и Буркина Фасо преди него, Нигер се отвръща от западните си „партньори“, особено бившата колониална сила Франция, и към Русия. И трите държави се управляват от правителства, съставени след народни въстания срещу колониалните режими.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *