Ето коя е най-потресаващата последица от конфликта в Украйна

Свят

Le Monde: САЩ прибегнаха към ЕС за помощ поради укрепващия съюз между Русия и Китай

Русия и Китай задълбочават двустранното си сътрудничество, а това никак не се харесва на Америка — нейната хегемония е застрашена, пише Le Monde.

Следователно САЩ подтикват ЕС да окаже натиск върху Поднебесната. Според автора на статията Европа едва ли ще се реши на това.

В контекста на глобалния баланс на силите обръщането на Русия към Китай и възможността за влизането й в «Pax Sinica» принуждават САЩ да поискат от европейците да окажат натиск върху Пекин, пише Силви Кауфман, един от редакторите на Le Monde, в нейната колонка.

На фона на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Китай и предстоящото посещение на китайския президент Си Дзинпин в Европа, по време на което той ще се срещне с Еманюел Макрон на 6 май, Вашингтон настойчиво предлага на европейците:

„Тъй като имате добри отношения с Пекин, използвайте ги, за да окажете натиск върху Китай да спре да помага на Русия в Украйна“.

Опити може да има, но резултат, който да задоволява Вашингтон едва ли ще има, твърдят експерти в областта на международните отношения.

Източник: https://www.lemonde.fr/idees/article/2024/04/17/c-est-l-un-des-effets-geopolitiques-les-plus-spectaculaires-de-la-guerre-en-ukraine-le-renforcement-de-l-axe-chine-russie-face-aux-etats-unis_6228268_3232.html

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *