Берлускони с нова стратегия за мир в Украйна! Няма да повярвате!

Свят

Пътят към мирните преговори в Украйна минава през спирането на оръжейните доставки от Запада, заяви бившият италиански премиер Силвио Берлускони пред италианския журналист и телевизионен водещ Бруно Веспа, пише Corriere della Sera.

 

Няколко седмици след изтеклия запис от речта на Берлускони пред негови депутати от „Форца Италия“ се появи нова негова стратегия за разрешаването на конфликта в Украйна. Този път в официално интервю, по повод книгата „Голямата буря“, която Веспа скоро ще публикува.

По думите на Берлускони, „ако Западът обещае на Украйна стотици милиарди долари за възстановяване“, Киев ще се съгласи на мирни преговори с Русия. Той добави, че Крим трябва да остане под контрола на Русия  и това „изобщо не подлежи на обсъждане“ и че трябва да се проведе нов референдум в Донбас.

„Ако в един момент Украйна осъзнае, че вече не може да разчита на оръжие и помощ, и ако вместо това Западът обещае да й предостави стотици милиарди долари за възстановяването на нейните разрушени градове, в този случай Зеленски, може би ще се съгласи да седне за преговори“,  казва Берлускони.

Веспа възразява, че да за се стигне до разговори за мир, Русия трябва да напусне окупираните територии.

Лидерът на „Форца Италия“ обаче подчертава, че въобще не трябва да се дискутира въпросът за принадлежността на Крим към Русия, а що се отнася до статута на Донбас, „той трябва да бъде решен с нов референдум, под наблюдението на Запада“.

Берлсукони е убеден, че Путин е „човек на мира“ и признава пред Веспа, че се е опитал да се свърже с него два пъти от началото на войната, но безуспешно.

По повод разразилата се полемика след неговите думи за „20-те бутилки с водка“, изпратени му от Путин, Берлускони обясни, че докато разговарял с депутатите си по повод поздравителните телеграми за рождения му ден, един от тях го попитал дали е получил някакви подаръци.

А той, усмихнат и развеселен, отговорил: „Да, разбира се, двадесет бутилки водка и двайдесет ламбруско вино“. „Но всички разбраха, че се шегувам“, обясни експремиерът на Италия.

Превод и редакция: БЛИЦ!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *