Близнашки не знае Конституцията: Скача на президента, защото…си върши работата!

България отблизо

Извънредното положение винаги е изпитание за Конституцията, за всяка правна система. В България беше въведена мека форма на извънредно положение.

Това заяви експертът по конституционно право проф. Георги Близнашки в предаването „Денят ON AIR“ по телевизия Bulgaria ON AIR.

Справихме се успешно и Конституцията издържа в това напрежение, което е тест колко добра е Конституцията от 1991 г., добави проф. Близнашки.

„Бях приятно изненадан от начина, по който управляващите се справиха, Борисов има управленческа интуиция, извънредното положение беше неговата стихия. Много неща се правиха опитно, но те станаха и се развиха в правилна посока“, допълни той.

По думите му, по дефиниция президентът не може да е опозиция – неговата роля е да бъде обединител на нацията, избран е да пази Конституцията, затова е грешка да се опитва да я промени.

Радев прави нови и нови грешки, но институциите показаха, че издържат на напрежението“, каза още проф. Близнашки.

„Опозицията не можа да намери верния тон, те продължиха да крякат, да устройват скандали – това е абсурдно.“ – посочи юристът, цитиран от news.bg.

В коментар на ИСТИНАТА ще припомним, че преди няколко дни Близнашки обвини президента в желание за установяване на авторитарен режим, като удобно забрави, че вече си имаме такъв режим. По простата причина, че нищо в държавата не може да стане без Борисов. И че той раздава парите, той наказва, той помилва, той се явява спасител и т.н.

Сега професорът обвинява президента и опозицията, че критикували и „крякали“ срещу властта. Ако Близнашки е забравил, по Конституция точно това е работата на президента и опозицията. Не да се съгласяват с властта, а да разкриват грешки и престъпления, корупция, да инициират дебати, да търсят заедно с обществото най-работещите решения. Иначе защо ще е необходима независимата институция „президент“?! Тя е създадена, за да не бъде изпълнителната власт безконтролна. За да има една държавна институция, върху която правителството няма власт. Същото е и с опозицията.

Следователно, „големият експерт“ по конституционно право Близнашки скача срещу президента и опозицията не за друго, а защото си вършат работата. И защото тази тяхна работа пречи на Борисов да се почувства единствен властелин в България. Така стигаме до мотивите, които движат професора конституционалист.

Той обвинява президента, че не бил обединител на нацията, защото си е възложил ролята на защитник на Борисов и властта на ГЕРБ. Само че, Близнашки забравя – президентът трябва да се обедини с народа, а не с властта. Обединяването на президент и власт вече го видяхме при президента Плевнелиев, или както народът го нарече „прецедента“, защото той беше просто придатък на Борисовата власт.

Такова „обединение“ вече го видяхме и никак не ни хареса. Затова хората избраха Румен Радев. И той достойно изпълнява заръките на народа. Да държи властта на нокти, да критикува, да показва корупция и афери, да търси полезни за хората решения.

С тази задача президентът Радев се справя блестящо. И точно затова са непрестанните атаки на пуделите на властта срещу него. Но тези атаки вместо да подкопаят симпатиите на народа към президента, само добавят нови симпатизанти, които вярват и подкрепят президента.

И така ще бъде, ако властта продължава да атакува Румен Радев. И ако не се вслушва в неговите съвети и препоръки.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *