„Блумбърг“ съобщи за 14 български самолета Су-25, гаубици, танкове и РСЗО в Украйна

България отблизо

Украйна разполага с 14 български самолета модел Су-25 във въоръжението си, твърди изданието „Блумбърг“, като се позовава на нидерландския военно-аналитичен сайт Oryx, както и официалните съобщения от украинските поддръжници.

 

В разбивката на въоръжението на Киев е посочено, че „14-те български самолета, руско производство, са закупени от България от членки в НАТО и по-късно доставени в Украйна“, предаде bTV.

Април 2022 г. е посочен като момент на сделката.

Според Oryx, Чехия е закупила от България неясен брой 152-милиметров гаубици D-20 (през април 2022 г.), реактивни системи за залпов огън „БМ-21 Град“ (май или юни 2022 г.), също от Чехия, и неизвестен брой танкове Т-72М1 през май или юни, които след това са се озовали в Украйна

БЛИЦ припомня, че в края на миналата година българското Народно събрание гласува в полза на изпращане на военна помощ в Украйна. Информацията какво точно изпращаме в Украйна е класифицирана, но в доклада е посочено, че въпросните самолети са закупени от трета държава и след това дарени на Украйна.

Съюзниците на Украйна са осигурили повече от 4000 бронирани машини, артилерия, самолети и оръжия на Киев.

След месеци предпазливост Великобритания заяви, че ще изпрати на Киев „Чаленджер“ 2 – едни от най-мощните танкове във въоръжението на НАТО. Изявлението беше последвано от много други страни, които обещаха да осигурят бронирани машини на Украйна, като целта е Киев да завземе обратно териториите си.

Източник Блиц

loading...

Tagged

1 thought on “„Блумбърг“ съобщи за 14 български самолета Су-25, гаубици, танкове и РСЗО в Украйна

  1. Опашати лъжи! Плашат гаргите и ни тикат в устата на мечока гадините!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *