Стоп на оръжията за Украйна: Над 20 града в България излязоха на протест!

България отблизо

В общонационалния поход се включиха хора от София, Варна, Силистра, Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица, Ямбол, присъстваха и политически лица

Граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път, както и срещу изпращането на жива сила към военния конфликт.

Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила, предава БТА.

Гражданската инициатива „Майки срещу войната“ организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, президентството и Министерския съвет.

Да се присъединят към гражданите пред парламента са поканени всички политически сили, като присъстваха и представители на „БСП за България“.

От първия ден подкрепяме това България да не участва във войната, да не изнасяме оръжие, България да бъде страната на мира, проблемите да се решават по демократичен начин, а не чрез жертви и убийства и изпращане на оръжие. Ясно е какво искат нашите избиратели и затова сега съм тук, каза пред журналисти заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Общобългарски поход за мир се организира по същото време в големите градове на страната. Народът ни е категорично против доставките на оръжие за Украйна, понеже хората смятат, че войната няма да спре, ако непрекъснато се подават оръжия в конфликта.

Подписи за мир и неутралитет на България във войната в Украйна събираха днес в центъра на Силистра, предава БТА.

„Искаме България да се погрижи първо за себе си и собствените си деца и бедстващите хора в страната. Да изпращаме военна техника, при положение, че нямаме достатъчно за собствената си армия, за нас е нередно“, каза Милена Хорозова, организатор на инициативата.

Събраните подписи ще бъдат обработени в електронен вариант и ще бъдат внесени в Народното събрание.

Жители на над 20 града, между които Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица също се включиха в инициативата „Общобългарски поход за мир и неутралитет“, съобщава още БТА.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *