Бойков министър: Не плачете, че сте болни, а давайте повече пари на държавата!

България отблизо

На национална кръгла маса за здравеопазването, здравният министър Кирил Ананиев заяви, цитиран от blitz.bg, и dnes.dir.bg, че е крайно необходима нова реформата в системата за здраве. И предложи два нейни варианта. Пътем казано, и двата варианта искат повече пари, без да дават никакви гаранции за по-високо качество на здравните услуги.

При единия вариант, задължителното здравно осигуряване, което досега, по данни на Националната агенция за приходите/НАП/ към 2018 г., бе 3,2%, сега трябва да стане цели 8%.

Освен това се въвежда още едно задължително плащане. Всеки трябва да плаща задължителна здравна застраховка в размер на 12 лева месечно. На всичко отгоре, тази задължителна здравна застраховка, пак няма да се натрупва на сметката на конкретния човек, който я плаща, а ще влиза в общата каса на НАП. За да финансира общия пакет услуги.

Въвежда се и доброволно здравно застраховане, чиито минимален размер  не е определен от държавата. И поради това хората са оставени на милостта на застрахователните дружества. Трябва всеки да се договаря с тях. А знаем, че когато обикновен човек се договаря с мощните застрахователни фирми, той или приема техните условия, често убийствени, или остава с пръст в уста.

Затова, се пораждат големи съмнения, че тази нова „риформа“, която се задава отново ще служи не на хората, а на големите фирми – застрахователи и здравни фондове.

При другият предложен от министъра вариант, се предвижда запазване на задължителното здравно осигуряване. Но…новото задължително здравно осигуряване вече няма да е 3,2%, а пак цели 8%, както при първия предложен вариант.

Значи към който и вариант да се обърнем, задължителното здравно осигуряване поскъпва с космическите 8%.

Държавата още, щедро дава право на всеки, да си избере застрахователен фонд за задължителното застраховане. Като се дава и възможност за доброволно здравно застраховане.

Целта, както виждате е да се налеят нови милиарди в застрахователните дружества, че те са много бедни горките. Затова към задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, която щат не щат, плащат милиони шофьори, сега се прибавя и здравна застраховка, която също ще плащат милиони български граждани.

Другата гениална идея на бойковия министър на здравеопазването е освен Националната здравно осигурителна каса, да се създадат още много здравно осигурителни каси. За да се конкурирали една друга. То сега с една каса, е пълен хаос при личните лекари. А си представете, ако джипито трябва да въвежда данни за своите пациенти в още 20 здравни каси, всяка със свои изисквания. Ами те, личните лекари ще полудеят. И напълно ще зарежат пациентите си. Защото няма да могат да се оправят само с рояка от здравни каси. Които всъщност ще бъдат рояк от нови лапачи.

Има и още нещо. Въвежда се нов задължителен лимит за лечение на пациентите, който е 700 лв. Само че от тези 700 лв. касата дава 85% или 595 лв. Останалите 15% или 105 лв. ще ги дава самия пациент. Ако има пари.

С други думи, драстично намаляват парите, които държавата ще дава за лечение на хората, а се увеличават драстично вноските за здраве. Всъщност бойковите пудели искат да направят здравеопазването изцяло платено. От нашата нация, която е болна по тяхна вина.

Ето това е „новата риформа“. Както всяка друга бойкова риформа.

Затова, ние, от екипа на istinata.net, питаме докога държавата ще тараши отънелите и прокъсани джобове на българските граждани? Като се има предвид, че тези 8% здравна осигуровка на една заплата от 700 лв. са цели 56 лева.

Питаме, но никой не ни отговаря. Затова трябва да си отговорим сами. Въпросът е Борисов или ние?

 Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

4 thoughts on “Бойков министър: Не плачете, че сте болни, а давайте повече пари на държавата!

  1. ПО КОНСТИТУЦИЯ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ Е БЕЗПЛАТНО. И СЕГА к,во ПРАЙМ???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *