Бойко Борисов: Сътрудничеството със САЩ ще укрепи енергийната ни сигурност, чрез внос на втечнен американски газ!

България отблизо

Делегацията от енергийни експерти от САЩ пристигна у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на премиера Борисов с американския президент Доналд Тръмп на 25 ноември 2019 г. във Вашингтон.

„Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за „Зелена Европа“. Така че „Белене“ и „Козлодуй“ стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години“, подчерта министър-председателят Борисов пред енергийните експерти от САЩ.

Премиерът добави, цитиран от blitz.bg, че тезите си по въпроса е защитил пред цялото ръководство на САЩ по време на официалното си посещение в Белия дом – пред президента Тръмп, пред вицепрезидента Пенс и пред държавния секретар Помпео. В рамките на срещата министър-председателят Борисов изтъкна още, че сътрудничеството със САЩ ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително посредством внос на втечнен природен газ при изгодни за страната ни условия.

За каква енергийна сигурност говори Борисов, когато евтиният руски природен газ от „Турски поток“ е готов да ни заобиколи и да отиде в Гърция. На премиера не му ли идва на ум, че американският втечнен газ ще бъде много скъп, понеже идва от другия край на земята. И защото са нужни заводи в САЩ и заводи в Европа, които един път да втечнят природния газ, и втори път отново да го приведат в газообразно състояние! Без да говорим, че американският втечнен газ отдавна намалява и се изчерпва. Скоро няма да има дори за американците.

За каква енергийна сигурност говори тогава Борисов?!

Ами и на малките деца стана ясно, че нашата енергийна сигурност е в доставките на евтин руски природен газ. Както и в транзитирането на руския природен газ за Европа. По този начин един път ще имаме евтин газ, и втори път, ще получаваме милиарди  долари от таксите за пренос на природния газ.

За сравнение, при „сътрудничество“ със САЩ, ние само ще плащаме космически скъп втечнен газ и космически скъп ток от американските ТЕЦ-ове. Това енергийна сигурност ли е?! Това е пълна разруха на страната ни.

Но изглежда Борисов смята, че нашата сигурност е в…разрухата. А останалото са приказки за лека нощ. Само че ние не сме деца.

Автор Иво Македонски, istinata.net        

Tagged

1 thought on “Бойко Борисов: Сътрудничеството със САЩ ще укрепи енергийната ни сигурност, чрез внос на втечнен американски газ!

  1. Няма ли кой да го вразуми и да разбере че САЩ са далеко и нищо не правят“ за бог да прости“ или просто му е все тая ,за да бъде на власт вечно,ама няма такъв филм…“вечно“има само на оня свят,а и там не се знае….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *