Бойко Рашков: Някои искат да управляват държавата, дори с цената на престъпления! Е, няма да стане!

България отблизо

Опитват се определени политически сили за пореден път да провеждат „изборна кампания” с натиск върху избиратели. Било чрез представители на фирми с по-голям брой служители, на които индиректно им казват, че оставането на работа зависи от това, за кого ще гласуват. Било чрез притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел”.

 

Това обяви вътрешният министър Бойко Рашков по повод изнесените  схеми за предизборен натиск върху граждани за кого да гласуват, предаде Нова телевизия. Той добави, че ежедневно постъпват такива сигнали, дори и до него самия.

След среща на Министерския съвет с областните управители на Бургас и Смолян, вътрешният министър заговори за сериозен натиск за кого да се гласува. Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев е потвърдил пред Рашков, че именно такъв натиск е имало в Родопите. От кого или кои партии обаче не стана ясно, защото тече проверка на полицията. По-рано днес в ефира на „Здравей, България” Сабрутев обави, че държавни служители в Смолянско са използвали служебното си положение, за да притискат избиратели да гласуват за определена партия, каза Рашков.

„Някой иска да управлява държавата, изкривявайки волята на хората. Това са позорни явления в политическия ни живот. Огромно е желанието да се влезе във властта от някои, включително с цената на престъпление, ние ще противодействаме на това“, категоричен е вътрешният министър.

Вътрешният министър подчерта, че служебният кабинет ще работи в посока това да не се случва. Той коментира и отстраняването на шефа на пловдивската полиция Йордан Рогачев.

„Няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, излязоха в дългосрочен неплатен отпуска. Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуска по болест, а сега е излязъл в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство. Как ще приключи, може да каже само разследващия екип, аз не мога да кажа.

Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото“, смята Рашков.

Рогачев е временно отстранен от длъжност. Със заповед на вътрешния министър Бойко Рашков срещу него е започнало дисциплинарно производство. Според Рогачев причината за отстраняването му е „системно неявяване на работа“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *