Борисов и Западът с нов КОВАРЕН план за България! Ето СМАЙВАЩИТЕ факти!

България отблизо

„Европейската комисия няма да подкрепи продължението на газопровода Турски поток през България, ако той не е съобразен с условията”, каза Марош Шефчович, който отговаря за енергийната политика на ЕС.

„Комисията ще реагира в рамките на своите правомощия, в случай че България подкопае енергийната сигурност на ЕС“, добави той пред  „Euobserver“.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан също се появи в София. Той  подчертал значението на енергийната диверсификация за националната сигурност на България и за регионалната стабилност.

Руският посланик у нас Анатолий Макаров пък заяви, цитиран от news.bg, че все още няма никакви официални договорености за Турски поток. Дипломатът смята, че е най-вероятно, втората тръба на Турски поток да мине през България. Понеже проектът е един от ключовите за Русия, за България и за ЕС. Затова тръбата трябва да мине по най- краткия маршрут. За да може цената за крайните потребители от европейските държави да бъде максимално ниска.

Анатолий Макаров допълни, че няма официална договореност, втората тръба на Турски поток да се пренасочи от Турция към Гърция за Италия, каквато информация се появи след срещата на Владимир Путин с премиера на Гърция Алексис Ципрас.

За тръбата все още официални договорености няма. Преговорите са за това, че „Турски поток“ трябва да има продължение. Чух даже, че тръбата се нарича „Български поток„. Ципрас действително отиде в Москва и води преговори на тази тема. „Турски поток“ да мине през Гърция за Италия. Но това засега са само изявления“, посочи Макаров, цитиран от „24 часа„.

Така или иначе вариантите са два – през България или Гърция. Аз не знам как точно ще бъде. Но по принцип смятам, че „Турски поток“, а може би след това „Български поток“ през територията на България, е приоритет за руската енергетика„, увери Макаров.

Според Макаров, е вероятно българското правителство също да проведе подобна среща като тази на Ципрас с Путин, за да покаже своя интерес към проекта.

Макаров съобщи още, че Москва и Брюксел работят съвместно по изработването на нова директива, в която да бъдат включени проектите „Турски поток“ и „Северен поток 2“.

Какво научаваме от тази кратка информация?

Първо, че ЕС и САЩ се опитват отново да попречат на България да получава по 1 милиард и 200 милиона лева годишно от транзита на руския газ за Южна Европа. Те се ръководят от своите маниакални желания да задушат икономически Русия, България, Сърбия, Словакия, Чехия и въобще всички славянски държави. След което да ни разчленят и поробят.

Научаваме също, че Брюксел и Вашингтон не могат да принудят правителството на Борисов да изпълни тази тяхна заповед. Най-многото, което могат да направят е да ни глобят. Но ние нямаме основания нито да се подчиняваме на заповедите на чужди държави, които на всичко отгоре противоречат на нашите национални интереси, нито да плащаме някакви глоби, които те се опитват да ни наложат. И то по простата причина, че макар да сме членове на ЕС, България е суверенна държава със свое правителство и парламент. И единствено тези български институции имат право, заедно с българския народ, да вземат решения по такива изключително важни въпроси като големите руско-български енергийни проекти.

Западът, разбира се, опитва да принуди правителството на Борисов да спре и този път руските газопроводи. Но…Борисов, също както целия български народ, би трябвало да каже ясно на ЕС и САЩ, че нямаме намерение да водим икономическа война с Русия. И нямаме намерение да изпълняваме искания, които убиват българската икономика. Достатъчно такива „заповеди“ изпълнихме. И затова сега сме най-бедната държава в цяла Европа.

Би трябвало Борисов да го каже. Но няма да го каже.

Другото, което научаваме е, че гръцкият премиер Алексис Ципрас на секундата е отишъл при Владимир Путин. Веднага, след като Москва обяви, че втората тръба на Турски поток за Южна Европа, трябва да мине или през България, или през Гърция. Да сте чули Борисов да е направил същото? Не, не и пак НЕ!

Нещо повече. Руският посланик в България Анатолий Макаров дипломатично намекна, цитиран от news.bg, че и българският премиер може да направи същото като Ципрас. Да отиде при Владимир Путин. И то при условие, че Русия максимално улеснява България, като вече сама води преговорите за природния газ с Брюксел.

Но, както изглежда, Борисов няма никакво намерение да отиде при руския президент, за да даде гаранции, че българската държава наистина ще се включи в строежа на Южен/Български поток. Следователно, изявленията на Борисов, че Турски поток влизал в България и ставал Български поток са пълна лъжа и измислица. За да заблуди българската общественост.

Така че се получава като в народната приказка. Върви Борисов и лъже, след него припка Теменужка Петкова и маже. И в резултат на тази тяхна „дейност“, България затъва все повече в блатото на мизерията.

Защото Русия десетки пъти заяви, че иска Южен/Български поток да мине през наша територия. Но Борисов и неговите западни „приятелчета“ отново спират тръбата. И с това лишават България от приходи, които се изчисляват в милиарди.

Същото става и с АЕЦ „Белене“ и с всички големи проекти, които могат да дадат невиждан тласък за развитие на българска национална икономика.

Затова повтаряме, че Борисов и Западът отново и отново убиват България.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged