Дариткова: Не може заради инцидент с някакво дете да се вика премиерът в парламента! Той има важни предизборни дела

България отблизо

Викането на Борисов в парламента противоречи на нормативната уредба, заяви изненадващо в предаването „Лице в лице“ по БТВ Даниела Дариткова, шеф на ПГ на ГЕРБ.

Според нея премиерът не е бил повече от година в Народното събрание, защото всички случаи, когато опозицията е настоявала той да дойде, са били в разрез с Конституцията и правилата на НС.

 

Беше чиста политическа употреба искането премиерът Борисов да дойде да дава обяснение за нещастния инцидент, който доведе до гибелта на дете, каза тя.

По думите й трагичният инцидент не може да бъде искане за изслушване.

Даниела Дариткова допълни, че поведението на БСП в настоящия парламент е било неглижиращо към истинския парламентаризъм.

 

Не имало повод той да бъде изслушван. Всички въпроси, които опозицията е поставяла като искане за изслушване на премиера, са се оказвали в разрез с правилника и Конституцията на страната“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

 

Ето момент от интервюто

 

Водеща Цв.Ризова: Г-жо Дариткова, ние сме парламентарна Република, а премиерът на България не е ходил ЕДНА година в Парламента?
Дариткова: Да, защото не е имало повод той да бъде изслушван?!
Цв.Ризова: Т.е всичките въпроси, които са били отправени към него, са били абсолютно безсмислени, и не го касаят?
Дариткова: Да, така е, всички въпроси на опозицията към него са били в РАЗРЕЗ с Правилника на НС и Конституцията на Р България!

 

„Опозицията не спира да спекулира за всичко. По темите, по които БСП иска да види премиерът Бойко Борисов в парламента, чисто правно няма как той да отговаря по тях. БСП си носят отговорност за действията. За мен те не познават правилата, по които функционира НС и няма как министър-председателят да отговаря за трагичния инцидент с 16-годишното момче. Премиерът не е идвал от година в парламента, защото исканията и питанията към него са били в разрез с Конституцията и правилата на парламента“, разкри още Дариткова.

 

По този повод сайтът Епицентър.бг припомня: 

Чл.83 ал. 2 от Конституцията казва: Народното събрание и парламентарните комисии могат да задължават министрите си да се явяват на техни заседание и да отговарят на поставени въпроси.

Чл.90, ал.1 Народните представители имат право на въпроси и питания до Министерския съвет или до отделни министри, които са длъжни да отговарят

 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *