Боян Чуков: Лаенето по Русия и Поднебесната показва безсилието на Запада!

Свят

Коментирайки от сутрин до вечер какво казал или не е казал Зеленски, пропускаме събития, които се разиграват в Азия. Ако все пак останем в Евразия, която бе скъпа тема на Сър Халфорд Джон Макиндер, то е повече от очевидно, че военно-политическият „пейзаж“ в района на Поднебесната забележимо се промени. Не се променя, а се промени!

За това ни подсказа великолепният индийски дипломат и геополитик Н.Пр. Бадракумар. Той е бивш посланик на Индия в Москва, Анкара и Ташкент. Индийският дипломат с типичната за него флегматична ирония коментира:

„Съвместният въздушен патрул миналия понеделник над Японско море и Южнокитайско море на оперативна въздушна сила съставена от руските бомбардировачи Tu-95MS, способни да носят атомно оръжие и стратегическите китайски H-6K не би могло да бъде инстинктивна съвместна реакция на азиатското турне на американския президент Джо Байдън, без да се спрем на провокационните забележки, споменаващи за апокалиптична война между САЩ и Китай по повод Тайван“.

Бадракумар следи много отблизо развитието на отношенията между Пекин и Вашингтон и е много жалко, че неговите високопрофесионални коментари не са известни на българската публика.

„Говорителят на китайското военно ведомство полковник У Цян подчерта, че става въпрос за четвъртият пореден стратегически патрул, който бе осъществен от Русия и Китай след 2019 г. и имащ за цел да провери и подобри нивото на координация между двете въздушни сили. Както и да задълбочи стратегическото военно доверие и практическото взаимодействие между двете армии“, обърна внимание индийският експерт.

От всяка една гледна точка, въздушната операция на руснаци и китайци показа много високо ниво на военно сътрудничество. Особено на фона на конфронтацията на Пекин и Москва с Вашингтон. И Русия и Китай считат, че американските провокации и натиск се увеличават във времето.

Бадракумар счита, че китайско-руската военно въздушна демонстрация е и „коментар“ на съвещанието на QUAD (САЩ-Индия-Япония-Австралия). След последното японците проявиха особена враждебност към китайците, но също и към руснаците. Токио отново започна да говори за Курилските острови като „окупирани“ от Русия. Очевидно е, че сегашните японски власти се опитват да бъдат настъпателни, размахвайки американското знаме и новия глобален формат на НАТО.

Нещо повече. Появиха се справедливи съмнения, че Токио иска да се възползва от нарастващото военно-политическо напрежение в региона и се опитва да се сдобие с атомно оръжие. Бадракумар оценява последните китайски реакции и коментари като очевидно все по-голямо ангажиране на Поднебесната с военната операция на руснаците на украинска територия.

Китайците демонстративно показаха пренебрежение към изявлението на Урсула фон дер Лайен през април. Тя заплаши Пекин, че Китай „рискува да нанесе щети на своята репутация в западния свят“, като продължи да не осъжда Русия. В резултат на тази поредица от агресивни действия и декларации на САЩ и техните съюзници последва релефна руско-китайска реакция.

Пекин и Москва започнаха все по-често и по-гръмко да осъждат експанзионистичните проекти на „глобалното“ НАТО в Азия. Все по-ясно китайци и руснаци дават да се разбере, че в момента сраженията в Украйна са „централен фронт“ за Пекин и Москва.

Двете глобални свръхсили заедно се опитват да подскажат на САЩ, че те не са повече „изключителна нация“. По-скоро приличат на някой, който се е качил на „Титаник“. И който плува през океана с висока скорост към фаталния айсберг.

Така както НАТО преди време стигна в своето разширяване до руските граници, така днес Североатлантическият съюз се добра до Южнокитайско море. Затова няма нищо по-логично от това китайци и руснаци да поставят една до друга своите бойни колесници. А пред тях Западът е безсилен.

Пекин и Москва внимателно изчакват решенията на предстоящия съмит на НАТО в Мадрид на 28-30 юни. Говорителят на китайското външно министерство напомни този четвъртък, че „НАТО декларира публично много пъти, че ще остане регионален съюз, че няма да търси да реализира геополитически пробив и няма да се разшири в други региони“.

След падането на Берлинската стена Североатлантическият съюз заяви, че няма да се разширява на Изток. И стигна на километри от Санкт-Петербург.

Ако префразираме Негово светейшество папа Франциск, можем да кажем: „След като НАТО лае гръмогласно пред прага на Русия, отиде да джафка и пред прага на Поднебесната“.

Май светът се намира на прага на буря, която никой не може да спре… Никой!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *